Бернар Миние навлиза в сенките на злото с „Око в нощта“ (предложение за четене)

Френският писател изследва тъмната страна на киноиндустрията

Photo credit: „Ентусиаст“

След „Леден гамбит“ един от най-четените френски автори на трилъри представя втория си криминален роман у нас.

„Око в нощта“ от Бернар Миние потапя читателите в мрачната вселена на филмите на ужасите. Историята среща главния герой майор Мартен Серваз с ненаситно чудовище, което унищожава всичко по пътя си. За написването на книгата Миние анализира над 200 филма от жанра и създава максимално реалистичен сюжет.

Бернар Миние е сред най-успешните автори на трилъри във Франция. Учи в университета в Тулуза, града, който се превръща в място на действието в книгите от поредицата за майор Серваз. Носител е на няколко литературни награди, сред които две отличия от престижния фестивал в Коняк. Заглавията му са обявени за бестселъри с над 4 милиона продадени екземпляра само в родината му и са преведени на 24 езика.

Бернар Миние/Photo credit: „Ентусиаст“

В градчето Акс ле Терм един свещеник получава мистериозен пакет от неизлечимо болен пациент, който твърди, че е видял ада. По-късно този пациент умира при съмнителни обстоятелства. В психиатричната болница в Тулуза Мартен Серваз е повикан да разследва смъртта на един от обитателите, убит по особено жесток начин. Единствената надежда за свидетел – пациентът в съседната стая – сякаш се е изпарил от строго охраняваната сграда.

Жудит, студентка по киноестетика, получава възможността да се срещне с Морбюс Дьолакроа – мизантроп, култов режисьор на филми на ужасите. Тя пътува към усамотената му къща в Пиренеите, където той се оттегля, след като последният му филм „Orpheus“ или „Спиралата на Злото“ не е допуснат до киноекраните. Режисьорът обаче скоро започва да се пита дали студентката има намерение да пише за творчеството му, както твърди, или крие друг, много по-личен мотив за своето посещение.

Малко по-късно мистериозен убиец екзекутира по брутален начин мъж в дома му в Тулуза, а друг се самоубива, като скача от покрива на замъка си на остров в Бретан.

Стъпка по стъпка екипът на майор Серваз започва да напипва нишката, която свързва  жертвите – всички те са работили в киноиндустрията. И тази серия от кървави събития води до един прокълнат филм.

„Истински, стопроцентов трилър“, споделят от Europe 1. „Добре дошли в ужасяващата, но гениално изградена вселена на Бернар Миние.“

Photo credit: „Ентусиаст“

Коментирай »
Препоръчваме още
Франк Тилие разкрива тайните на „Недовършеният ръкопис“ (предложение за четене)
Мъжете се страхуват от силните жени
Най-сладкото зайче хапва малини
Шведски изследовател търси отговора на въпроса „Какъв е смисълът?“ (предложение за четене)
Най-възбуждащите аромати за мъжете
Виртуална любов: капаните, за които да внимаваш при онлайн свалките  
Какво представлqва хиаталната херния: Симптоми и рискови фактори
Ето колко дълго продължава идеалният секс
Зодиите и храната: Какъв гювеч обичат представителите на 12-те знака
Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие
Странни динозаври бродели из древна Америка
Кървене след секс - опасно ли е и какви може да са причините?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби