снимка: purwaka setaPixabay 

Международният ден на Земята 22 април се отбелязва от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на хиляди партньори в стотици държави за опазване на планетата  и съхраняване на живота върху нея.

Празникът има за цел да вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и да ги научи да се гордеят с това.

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън — бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес — изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

Коментирай >