снимки: WWF

Над 100 български града ще угасят осветлението си тази вечер от 20.30 до 21.30 часа. По-големите сгради също ще се включат традиционно и тази година в инициативата на WWF "Часът на Земята 2013".

Започнал през 2007 г. като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи, която обединява хората с призив за по-устойчиво бъдеще. Миналата година в инициативата участваха 7 000 града от 152 страни в целия свят.

В България "Часът на Земята" се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. През 2012 г. се включиха 74 града.

По света угасват известни сгради като Айфеловата кула и Лувърът в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, кулата в Пиза, Бъкингамският дворец и Биг Бен в Лондон. Съпричастни с инициативата са и Емпайър стейт билдинг и Таймс скуеър в Ню Йорк, централата на ООН, Ниагарският водопад, операта в Сидни.

снимка: morguefile.com

За втора поредна година „Часът на Земята” ще работи с платформата „Аз правя, ти действаш”, базирана в You Tube. Платформата дава възможност на хората да споделят своите лични предизвикателства „Какво би направил ти, за да спасиш планетата?“. Обещанията са различни: да посадят дърво, да се откажат от употребата на пластмасови бутилки или да използват енергоспестяващи крушки. През 2012 г. чрез „Аз правя, ти действаш“ 4 млн. души отправиха своите предизвикателства, като по този начин изразиха волята си за по-устойчиво бъдеще и вдъхновиха своите общности – информира сайтът на WWF

Ето го и предизвикателството на холивуската звезда Джесика Алба

Коментирай >