снимка: ElisaRivaPixabay 

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за световно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях. В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Осми март е и ден, в който казваме – НЕ на насилието над жените. Половината европейки и всяка четвърта българка са ставали жертва на някакъв вид насилие. Това показват данни на Европейската Агенция за основните права. По този повод, осми март се превърна и в ключова дата за борбата с насилието над жените.

В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според много българи Благовещение (25-ти март) е християнският празник на майката и жената. Нека на днешния ден покажем на близките си жени, че ги обичаме и ценим и да не забравяме, че осми март е един ден в годината, а любовта към жената е всеки ден :)

Весел празник на нежната половина от човечеството!

Коментирай >