снимки: CineLibri 2020

Изискана церемония откри шестото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri, който през 2020 година носи символичното мото „Възпитание на чувствата“.

В зала 1 на Националния дворец на културата в София прозвуча песента „Защо ми е любов, кажи?“ на Едит Пиаф в превод на Силвия Вагенщайн, интерпретирана блестящо от Мила Роберт и Симеон Желязков, които поднесоха на публиката красив музикално-визуален пърформанс.

Жаклин Вагенщайн, директор и основател на фестивала, представи членовете на журито и отправи благодарност към партньорите на събитието и към всички ценители на киното и литературата - две изкуства, чийто принос за преодоляване на тревогите на днешния ден е непренебрежим. След официалната церемония зрителите се насладиха на свежата криминална комедия „Кръстницата“ на режисьора Жан-Пол Саломе, с Изабел Юпер в главната роля.

Откриването се състоя на 18 октомври 2020 година при строго съблюдаване на здравните мерки.

Фестивалът продължава с амбициозна поредица от филмови премиери, творчески дискусии и уебинари с участието на Боян Папазов, Георги Тенев, Светлозар Василев и Николай Йорданов; събития, отбелязващи знакови годишнини; вечер в памет на непрежалимия Иржи Менцел; видеоконферентни връзки с екипите на „Лято 85“ и „Пилат“, галавечери на културите на Франция, Италия, Испания, Португалия, Дания, Унгария.

На 24 октомври в кино Люмиер Лидл ще се състои официалната церемония по награждаване на най-добрата киноадаптация от конкурсната програма. Ще бъде осъществена видео връзка със световноизвестния френски кинорежисьор Жан-Жак Ано в качеството му на почетен председател на журито и с неговите колеги Мика Каурисмаки, Сантяго Амигорена и Бабис Макридис.

На живо в залата ще присъстват българските представители на журито Милко Лазаров и Снежина Петрова. След церемонията ще бъде излъчена провокативната драма „Любовникът“ на Жан-Жак Ано по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас.

Събитието на 24 октомври ще бъде повод да бъде представено великолепното българско издание на книгата на Ано „Един живот за киното“.

Освен София в интервала до 8 ноември още седем града в страната ще покажат основната част от програмата на CineLibri.

Коментирай >