На 15 май празнуваме Международния ден на семейството  

Нека го отпразнуваме с хората, които са винаги до нас и ни подкрепят

15 май 2024
На 15 май празнуваме Международния ден на семейството  

Photo credit: Shannon Lawford/Pixabay

На 15 май празнуваме Международния ден на семейството. Решението е взето от Общото събрание на ООН през 1993 година, за да подчертае важността на семействата и тяхното благосъстояние. Целта на Международния ден на семейството е да повиши обществената осведоменост относно значението на семействата, да насърчи подкрепата за тях и да отбележи приноса им към обществото.

На този ден се провеждат различни събития и дейности по целия свят, за да се отпразнува ролята на семействата в нашето общество. Те могат да включват културни мероприятия, образователни програми и обществени събирания. Фокусът често е върху укрепването на семейните връзки, насърчаването на положителни взаимоотношения между членовете на семейството и празнуването на разнообразието от семейни структури и традиции.

На 25 септември 2015 г. 193-те държави - членки на Организацията на обединените нации единодушно приеха Цели за устойчиво развитие - набор от 17 цели, насочени към премахване на бедността, дискриминацията, злоупотребите и предотвратимите смъртни случаи, справяне с разрушаването на околната среда и навлизане в ера на развитие за всички хора, навсякъде. Семействата и семейно ориентираните политики и програми са от жизненоважно значение за постигането на много от тези цели. 

Демографските тенденции

Демографските промени са една от най-важните мегатенденции, които оказват влияние върху нашия свят и върху живота и благосъстоянието на семействата по света. Демографските тенденции се формират най-вече от моделите на раждаемост и смъртност. Намаляването на раждаемостта води до ползи за семействата, тъй като те са по-способни да инвестират в здравето и образованието на децата си, което от своя страна спомага за намаляване на бедността и по-добро социално-икономическо развитие. Проучванията показват, че намаляването на раждаемостта също така увеличава участието на жените на пазара на труда, отчитат от Организацията. От друга страна, намаляването на раждаемостта води до създаването на по-малки семейства, които по-рядко се справят с грижите и другите задължения на домакинството. Така в случай на безработица или болест семействата имат по-малко членове, на които да разчитат. Освен това ниските нива на раждаемост могат да подкопаят работната сила и социалните структури, предизвиквайки драстични реакции с трудно предвидими последици за въпроси, вариращи от социалната сигурност до равенството между половете. Това отчита още ООН.

В заключение, Международният ден на семейството е празник, който признава важността на семействата в нашия живот и общество. Той служи като напомняне за значението на инвестирането в семейното благополучие и подкрепа и насърчава диалога и действията за създаване на по-приобщаващо и подкрепящо глобално общество.

Коментирай »
Препоръчваме още
Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас
Любовта преди и след: Ето как се променят двойките във всяка връзка Любовта преди и след: Ето как се променят двойките във всяка връзка
ТЕСТ: Разбери колко си женствена ТЕСТ: Разбери колко си женствена
Какво има предвид той, когато казва това? Какво има предвид той, когато казва това?
Липсва ли ти сексът с бившия Липсва ли ти сексът с бившия
Херцогиня Меган: Образованите жени могат да преобразят всяка общност (ВИДЕО) Херцогиня Меган: Образованите жени могат да преобразят всяка общност (ВИДЕО)
Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция Най-вълнуващите скрити съкровища на Анкара – Една разходка из столицата на Турция
ТЕСТ: Кое е духовното ти животно? ТЕСТ: Кое е духовното ти животно?
Кучетата хапят по-често в жегите, дъждовните дни намаляват вероятността от ухапване Кучетата хапят по-често в жегите, дъждовните дни намаляват вероятността от ухапване
Една горчиво-сладка история оживява отново: „Лятото на неудачниците“ (предложение за четене) Една горчиво-сладка история оживява отново: „Лятото на неудачниците“ (предложение за четене)
Ако искаш да си жена с класа, сбогувай се с тези 8 начина на поведение! Ако искаш да си жена с класа, сбогувай се с тези 8 начина на поведение!
Пробив в медицината: Кръвен тест открива над 50 вида рак Пробив в медицината: Кръвен тест открива над 50 вида рак
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби