На 26 май честваме трима добродетелни светци

Църквата почита двама апостоли и светец мъченик

26 май 2024
На 26 май честваме трима добродетелни светци

Photo credit: Vanderlei Longo/Pexels

На 26 май Църквата почита св. апостол Карп, св. апостол Алфей и св. мъченик Георги Софийски, Най-нови.

Св. мъченик Георги Софийски Най-нови

Св. мъченик Георги Софийски Най-нови се родил в София от знатни родители българи Иван и Мария. Нарича се "Най-нов" за разлика от другия мъченик Георги Софийски Нови, чиято памет се празнува на 11 февруари. На 25 години той осиротял от баща си. Понеже момъкът се славел с необикновена красота и добродетелност, турците - както обикновено постъпвали в такива случаи - пожелали да го привлекат към мохамеданската вяра. Св. Георги обаче отказал и не се покорил, нито изплашил. Той бил обесен на 26 май 1530 година.

Св. апостол Карп

Св. Карп се числи към 70-те апостоли на Иисуса Христа. Той бил сътрудник на св. апостол Павел. За Карп се знае, че отнасял посланията на апостол Павел до тяхното предназначение, както споменава самият апостол. Карп бил епископ в македонския град Бер и ревностно се грижел за разпространение на Христовата вяра. Проповядвал Евангелието и на остров Крит, където приел в къщата си свети Дионисий Ареопагит. Този апостолски мъж свидетелствува за св. ап. Карп, че бил човек с необикновено дълбок ум, кротост и незлобивост, че във видение му се явил Сам Господ Иисус със Своите ангели и че никога не извършвал света литургия, без да получи предварително небесно видение.

Свети апостол Карп претърпял много страдания за Христовото име и най-после бил убит от враждебно настроени срещу християнската вяра евреи. 

Св. апостол Алфей 

Свети апостол Алфей бил баща на апостолите Иаков Алфеев и Левий. Левий бил митарят, когото Господ призовал с думите: "Върви след Мене". Като оставил всичко, Левий последвал Христа и през цялото време бил Негов неизменен спътник. Апостол Левий бил наричан още Матей и той именно е написал първото Евангелие. Свети апостол Алфей бил роден в галилейския град Капернаум, но къде е проповядвал Евангелието не е известно. 

Св. апостол Алфей се почита на 26 май, като тогава празнуват и мъжете, носещи това име. 

Коментирай »
Препоръчваме още
„Конфитюрът на Малина“ на Светла Радивоева поднася на малки и големи рецепта за споделяне (предложение за четене)   „Конфитюрът на Малина“ на Светла Радивоева поднася на малки и големи рецепта за споделяне (предложение за четене)  
Дъглас Бойд повдига завесата към „Конспирацията „Кремъл“ (предложение за четене) Дъглас Бойд повдига завесата към „Конспирацията „Кремъл“ (предложение за четене)
ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти? ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти?
Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене) Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене)
Котка спасява дете от зло куче Котка спасява дете от зло куче
Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си
Детектив Корморан Страйк се завръща с „Отприщен гроб“ от Робърт Галбрейт (предложение за четене) Детектив Корморан Страйк се завръща с „Отприщен гроб“ от Робърт Галбрейт (предложение за четене)
Четири зодии, които винаги превръщат приятелството във връзка Четири зодии, които винаги превръщат приятелството във връзка
Застоял хляб? Няма проблем. Изпробвай тази аматьорска и вкусна рецепта Застоял хляб? Няма проблем. Изпробвай тази аматьорска и вкусна рецепта
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Той никога не трябва да те вижда така Той никога не трябва да те вижда така
„Очите на демона“ – заявка за нов хит от Том Егеланд (предложение за четене) „Очите на демона“ – заявка за нов хит от Том Егеланд (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби