Празнуваме Власовден. Честваме покровителя на домашните животни

Днес имен ден празнуват всички, които са кръстени на светеца

11 февруари 2024

Photo via Canva.com/AI Generated Image 

На 11 февруари Църквата почита свети свещеномъченик Власий, епископ Севастийски и св. мъченик Георги Софийски, Нови.  

Св. мъченик Георги Софийски, Нови

Св. мъченик Георги Софийски Нови се родил в град Кратово, Македония. След като бил научен да чете и пише, той усвоил занаята златарство, разказва Българската патриаршия. Като останал без баща, красивият и умен юноша бил принуден да избяга в София, защото на турците било по-лесно в малкия град да го вземат насила в своята вяра и в еничерската войска. В София св. Георги бил нарочен като опасен за мохамеданството и насила трябвало да бъде потурчен. Кадията (съдията) повикал Георги уж за поръчка. В проведения разговор св. Георги защитил своята вяра, а от друга – неопровержимо доказал тъмнотата на мохамеданството. Присъстващите турци на градската стъгда, където запалили голям огън, в който хвърлили мъченика с вързани ръце. Когато връзките изгорели и ръцете се освободили, той започнал да се кръсти и да се моли, като накрая казал: "Господи Иисусе Христе, в Твоите ръце предавам духа си!" Тогава един разярен турчин го ударил по главата с едно дърво и той паднал мъртъв. Това станало на 11 февруари 1515 година.

Св. свещеномъченик Власий, епископ Севастийски

Свещеномъченик Власий, епископ Севастийски живял в областта Кападокия - Мала Азия и бил епископ на град Севастия. По време на жестокото гонение при Диоклетиан почти не останали християни в града, затова Власий се оттеглил в една пещера на планината Аргеос. Там само дивите зверове ставали свидетели на неуморните му молитвени трудове и строго въздържание. С голяма любов Божият угодник посрещал дивите животни и се грижел за тях, затова го почитаме като техен покровител, разказва Pravoslavieto.com.

Св. Власий пострадал мъченически след нечовешки мъчения в 316 г., при царуването на Ликиний. Преди мечът да посече главата му, той се помолил за целия свят и за тия, които след смъртта му ще почитат неговата памет.

Власовден

В народните представи свети Влас е покровител на домашните животни и в частност на едрия впрегатен добитък и в частност на воловете. Денят се нарича Власовден и идва с различни поверия и забрани. Днес не трябва да се впрягат воловете, забранена е и домакинската работа, особено пране, предене, плетене или шиене. Замесват се обредни хлябове, част от които се раздават на съседите, а другите се слагат в храната на животните.

Имен ден

На 10 февруари имен ден празнуват Влас, Власка, Власена, Власи и останалите производни.

Коментирай »
Препоръчваме още
Зодиите и храната: Какъв гювеч обичат представителите на 12-те знака
„Тихият убиец“ – как се предава хепатитът, кой е застрашен и има ли превенция
„Суперживот“ – за жизнените сили, които определят здравето ни и начина, по който се чувстваме (предложение за четене)
Новогодишни секс желания
Защо лютите чушки са люти?
Представителите на тези зодии изневеряват най-много
Четири съвета за работа от вкъщи (без да се побъркаме)
Топ 5 на най-приятните и евтини занимания през лятото
Женското поведение, което отблъсква мъжете
Хазартът и хазартните зависимости: Симптоми, диагноза и лечение
Един мъж без име търси отговори за същността на живота и смъртта в „Тъжният гост“ от Матиас Наврат (предложение за четене)
Предложение за четене: „История на моя живот“ от самия Джакомо Казанова
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби