Рак на стомаха: Рискови фактори, симптоми и лечение

Рискът от рак на стомаха е повишен при хора, които имат роднина от първа линия с този вид злокачествено заболяване

Рак на стомаха: Рискови фактори, симптоми и лечение

Д-р Елмира Даскалова, дм / Photo credit: Болница ВИТА 

Стомашният аденокарцином е петият най-често срещан и третият най-смъртоносен рак в света, като това е и най-честото злокачествено заболяване на стомаха (90 - 95 % от злокачествените новообразувания на стомаха). По-често се среща в страните от Източна Азия, Източна Европа и Южна и Централна Америка, отколкото в Съединените щати и други западни страни. Това съобщават от болница ВИТА.

Според световната статистика мъжкият пол е почти два пъти по-засегнат от женския. Рязко се увеличават случаите на рак на стомаха при по-младите жени, особено сред испаноговорящата общност. Ракът на стомаха може да бъде диагностициран във всяка възраст, но рискът се увеличава с напредване на възрастта (средно на 68 години).

Различни рискови фактори могат да увеличат възможността за развитие на рак в различни части на стомаха. Например инфекцията с Helicobacter pylori увеличава риска от рак в долната и средната част на стомаха, докато затлъстяването и гастроезофагеалната рефлуксна болест увеличават риска от рак в горната част на стомаха.

Като цяло рискът от рак на стомаха е повишен при хора, които имат:

 • хроничен атрофичен гастрит (изтъняване на стомашната лигавица, причинено от продължително възпаление на стомаха)
 • атрофичен гастрит с чревна метаплазия (състояние, при което клетките, които покриват стомаха, се заменят с клетки, които нормално покриват червата)
 • инфекция с вируса на Epstein-Barr
 • пернициозна анемия (автоимунно състояние, при което червата не могат да абсорбират правилно витамин B12, което води до нисък брой червени кръвни клетки)
 • затлъстяване (наднормено телесно тегло)

Съществена е ролята на фамилната обремененост и наличието на някои генетични аномалии.

Рискът от рак на стомаха е повишен при хора, които имат  роднина от първа линия (родител, брат или сестра или дете) с този вид злокачествено заболяване.

Хранителните навици и тютюнопушенето също влияят върху риска от развитие на рак. Диета, бедна на плодове и зеленчуци,0 и/или с високо съдържание на солени, пушени и лошо консервирани храни, може да увеличи риска от рак на стомаха. Хората, които пушат, са застрашени в по-голяма степен от непушачите. Пушенето също прави лечението на Helicobacter pylori инфекция по-малко ефективно, казват още от болницата.

Наличието на един или повече от тези рискови фактори не означава непременно, че даден пациент ще бъде засегнат. Много потенциални пациенти никога не развиват рак на стомаха, докато други без известни рискови фактори го правят. Именно това определя и необходимостта от провеждане на редовни профилактични прегледи и консултации със съответните специалисти.

В началото ракът на стомаха рядко причинява оплаквания. В държави, в които липсват рутинни скринингови програми за превенция и профилактика на това заболяване, както е и у нас, стомашният аденокарцином в повечето случаи се открива късно, когато вече има изразена симптоматика, нараснала туморна формация, ангажираща органа, както и разпространение на процеса извън стомаха.

Когато ракът на стомаха причинява оплаквания, те могат да включват:

 • Намален апетит;
 • Загуба на тегло (без спазване на диета за редуциране на телесна маса);
 • Коремна болка;
 • Неясен дискомфорт в корема, обикновено над пъпа;
 • Чувство за ситост след ядене при ограничен прием на храна;
 • Киселини или лошо храносмилане;
 • Гадене и/или повръщане (понякога с наличие на кръв);
 • Подуване или натрупване на течност в корема;
 • Кръв в изпражненията;
 • Чувство на умора или слабост, включително в  резултат на анемия;
 • Пожълтяване на кожата и очите (жълтеница), ако ракът се разпространи в черния дроб.

Повечето от тези симптоми е по-вероятно да бъдат причинени и от други състояния и заболявания, различни от рака на стомаха (например вирусна инфекция или язва), включително от други видове рак. Но хората, които имат някои от тези проблеми, особено ако те не изчезват или се влошават, трябва да посетят лекар, за да може да се открие причината и тя  да се лекува, ако е необходимо.

Снемането на анамнеза насочва вниманието на лекаря към конкретните за пациента  симптоми (като проблеми с храненето, болка, подуване на корема и т.н.) и възможните рискови фактори, предполагащи рак на стомаха или друга причина. Физикалният преглед дава информация за вероятни признаци на рак на стомаха или други здравословни проблеми. При преглед в някои случаи могат да се опипат патологични формации и по този начин да се насочи процесът на  диагностициране в правилна посока.

Правят се и кръвни изследвания (често ракът на стомаха се придружава с анемия), включително изследване за т.нар. окултно кървене - наличие на кръв в изпражненията, което може да бъде индикация за рак на стомаха.

Основен момент в диагностицирането на това злокачествено заболяване има провеждането на горна ендоскопия с биопсия. Тук главна роля играят гастроентеролозите, осъществяващи самото изследване, патоанатомите, които поставят хистологичната диагноза, и анестезиолозите, осигуряващи възможността цялата процедура да бъде изпълнена при безопасни и комфортни условия за пациента под упойка.

Важно е да се отбележи, че в някои случаи ендоскопията може да има и терапевтичен ефект. Ендоскопската лигавична резекция EMR и ендоскопската субмукозна дисекция ESD са процедури, които могат да се използват за лечение на някои ракови заболявания в много ранен стадий, когато се смята, че туморът не е прораснал дълбоко в стената на стомаха и вероятността да се разпространи извън него е много ниска.

Ендоскопията може да се използва и за предотвратяване или облекчаване на симптоми или други усложнения от рак на стомаха, без да е необходима операция, както и в случаите, когато тя е невъзможна, се казва още в съобщението на ВИТА.

Лечението на рака на стомаха е комплексно и се извършва от мултидисциплинарен екип, индивидуализирано според нуждите на конкретния пациент. То зависи до голяма степен от това къде се намира ракът в стомаха и докъде се е разпространил. Възрастта, общото здравословно състояние и предпочитанията на човека също могат да имат значение.

Когато е възможно, хирургичното лечение предлага най-добрия шанс за излекуване. Тук трябва да се спомене, че хирургията на рака на стомаха се разделя на:

Радикална операция: включва  отстраняване на рака и част или целия стомах, както и някои близки лимфни възли и други структури и органи, в зависимост от местоположението и стадия (степента) на рака, като се цели постигането на т.нар. "изрязване в здраво".

Палиативна операция, чиято цел е да предотврати усложнения (кървене или обструкция от тумора) или облекчаване симптомите, но не се очаква да излекува рака.

Според това каква част от стомаха се отстранява, операцията на стомашния карцином може да бъде:

 • частична
 • тотална гастректомия.

В първия случай се отстранява само част от стомаха – приложима е, ако ракът е само в долната или само в горната част на стомаха.

Ако ракът се е разпространил широко в стомаха или е близо до хранопровода, се премахва целият стомах, близките лимфни възли и оментумът, а операцията завършва със зашиване на долния край на хранопровода и тънко черво с цел осигуряване на възможност за хранене на пациента. Ако е необходимо, може да се премахне далакът и части от хранопровода, червата, панкреаса или други близки органи.

В повечето случаи извършването на стомашна хирургия е по т.нар. отворен метод или лапаротомия, при което достигането до патологичния процес и извършването на съответния оперативен обем се осигурява през различно голям кожен разрез.

В допълнение към операцията се прилагат и други лечения:

Лечението, проведено преди операцията, се нарича предоперативна или неоадювантна терапия, чиято цел, най-общо казано, е да се свие туморът и да се намали количеството тъкан, което трябва да бъде отстранено по време на операцията.

Лечението, прилагано след операция, има за цел да се намали рискът от разпространение на раковия процес.

В това отношение огромна е ролята на лъчетерапията, химиотерапията, имунотерапията, прицелната терапия и др.

В Отделението по Обща и лапароскопска хирургия, в тясно сътрудничество с Отделението по гастроентерология на болница ВИТА, се провежда диагностика и лечение на всички болести на стомаха - гастрит, язви, функционална диспепсия, онкологични заболявания и др.

Не трябва да се забравя, че всяко заболяване, което е открито навреме, може да бъде много по-успешно лекувано. Затова е от изключителна важност при оплаквания да бъдете своевременно консултирани от компетентен специалист, съветват лекарите.

Коментирай »
Още по темата
Как стресът помага за разпространението на рак Как стресът помага за разпространението на рак
Препоръчваме още
Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали
Магически реализъм в сърцето на едно българско село: „Зазидани“ от Петър Маринков (предложение за четене) Магически реализъм в сърцето на едно българско село: „Зазидани“ от Петър Маринков (предложение за четене)
Доказано: Мъжете не разбират жените Доказано: Мъжете не разбират жените
12 черти на хората с висока емоционална интелигентност 12 черти на хората с висока емоционална интелигентност
Предложение за четене: „Действаме, играем, мислим” от проф. Бернар Окутюрие Предложение за четене: „Действаме, играем, мислим” от проф. Бернар Окутюрие
Откажи му с финес Откажи му с финес
Шест причини да си по-щастлива без гадже  Шест причини да си по-щастлива без гадже 
Кога се изчерпва яйчниковият резерв Кога се изчерпва яйчниковият резерв
Кой герой от "Шрек" си според зодиакалния си знак? Кой герой от "Шрек" си според зодиакалния си знак?
Удивително видео! Кит кърми 900-килограмовото си бебе Удивително видео! Кит кърми 900-килограмовото си бебе
Откриха още една здравословна полза от броколите Откриха още една здравословна полза от броколите
Нямаха "никакъв шанс да оцелеят", но отпразнуваха първия си рожден ден с нов рекорд Нямаха "никакъв шанс да оцелеят", но отпразнуваха първия си рожден ден с нов рекорд
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби