С доза забавление и смях: На първи април празнуваме Деня на шегата

Има няколко забавни и популярни теории за произхода на празника

1 април 2024
С доза забавление и смях: На първи април празнуваме Деня на шегата

Photo credit: lukinIgor/Pixabay

Денят на шегата, известен още като „Ден на глупака“, се отбелязва всяка година на 1 април. Празникът не е официален и няма яснота кога и как е започнал, но съществуват няколко популярни теории за произхода му.

Как е започнало всичко?

Една от теориите е, че Денят на шегата е започнал да се отбелязва още в древността на фестивали, посветени на настъпването на пролетта. По време на фестивалите хората си правели номера като начин да отпразнуват сезона на обновлението и прераждането.

Друга теория гласи, че Денят на шегата има религиозен произход. Някои хора смятат, че датира от приемането на григорианския календар през 1582 г. от Франция, с което празнуването на Новата година се премества от 1 април на 1 януари. Тези, които продължили да празнуват Нова година на 1 април, били осмивани и наричани „първоаприлски“.

През 18 век Денят на шегата става популярен празник в Англия и се разпространява в други части на света. Днес се празнува в много страни, като хората си правят номера един на друг и се разказват се вицове и неистини.

Как да го празнуваме? 

Независимо от произхода си, Първи април се е превърнал в обичан празник, който насърчава хората да се забавляват и да се насладят на няколко безгрижни шеги. Най-често те включват фалшиви новини, скрити камери и фалшиви лотарийни билети.

В някои страни Денят на шегата се празнува цяла седмица, като всеки ден има своя тема и набор от шеги.

Например в Шотландия Денят на шегата се нарича "Huntigowk Day". Типичният номер е да изпратите някого да предаде запечатан плик на някой друг. Получателят ще отвори писмото и ще прочете: "Не се смей, не се усмихвай, ловувай "gowk" (кукувица) още една миля." След това той ще напише същото съобщение и ще изпрати клетата си жертва да предаде плика на някой друг – и така, докато „куриерът“ не забележи, че го правят на глупак.

Във Франция Денят на шегата се нарича "Poisson d'Avril", което означава "априлска риба". Най-често изпълняваната шега е да се залепват хартиени рибки по гърбовете на хората, без те да забележат. Произходът на тази традиция е неясен, но се смята, че е свързан с факта, че рибата е символ на глупостта и лековерността.

Въпреки че Първи април е весел и забавен празник, важно е да не забравяме, че не всички обичат шегите. Хубаво е шегата да е безобидна и да сме сигурни, че „жертвата“ ни има чувство за хумор.

Коментирай »
Препоръчваме още
„Завист и благодарност” и други трудове 1946-1963" на Мелани Клайн (предложение за четене) „Завист и благодарност” и други трудове 1946-1963" на Мелани Клайн (предложение за четене)
Предложение за четене: „Аз обичам самата любов“, избрана лирика от Елисавета Багряна Предложение за четене: „Аз обичам самата любов“, избрана лирика от Елисавета Багряна
Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно Пристрастени ли сте към секса: Кога сексуалното поведение е компулсивно
Какво първо гледат мъжете Какво първо гледат мъжете
Пет причини червенокосите жени да са невероятно секси Пет причини червенокосите жени да са невероятно секси
Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО) Големи котки се радват на свободата (ВИДЕО)
Предложение за четене: „Лисица“ на Дубравка Угрешич Предложение за четене: „Лисица“ на Дубравка Угрешич
Не загърбвай огледалото заради зачервения нос Не загърбвай огледалото заради зачервения нос
Доказано: Мъжете не разбират жените Доказано: Мъжете не разбират жените
Пет скрити качества на истинския джентълмен Пет скрити качества на истинския джентълмен
Сменяйте дезодоранта на всеки шест месеца Сменяйте дезодоранта на всеки шест месеца
Сладката пица, на която няма да можете да устоите Сладката пица, на която няма да можете да устоите
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби