Шест съставки от модерната кухня, с които да преобразите ястията си Бъдете смели и експериментирайте!
Бъдете смели и експериментирайте!
Photo credit: Jane Doan/pexels.com
Има съставки, които могат да превърнат и най-простото ястие в деликатес от световна класа. От foodpanda подбраха шест такива, като ни обещават, че те не просто ще подобрят готвенето ни, но и ще ни изстрелят на следващо ниво.
Ето ги и тях:
Каперси
На пръв поглед са малки и незабележими, но вкусът им е много интензивен и привлекателен. Соленият вкус пленява сетивата и това ги прави много предпочитани в средиземноморската, близкоизточната и северноафриканската кухня. Пробвайте да добавите каперси към ястия от пиле или риба – ще останете впечатлени. Особено приятен вкус добавят и към салатите, като можете да ги добавите в дресинга.
Люти люспи (chili flakes)
Червената огнена подправка добавя към всяко скучно ястие нотка на топлина и спомага за повишаването на апетита. Изсушените семена на лютия червен пипер са основният виновник за този интензивен и приятно лютив вкус, който подправката оставя след себе си. Можете да експериментирате като добавяте лютите люспи не само в солени, а и в сладки ястия – смесицата между шоколад и лютата подправка е много приятен за небцето.
Пресни билки
Поръсването на билки върху ястието по време на готвене е наслада както за очите, така и за сетивата. Ще се насладите на завладяващ вкус, който пресните билки ще добавят към ястието ви. Другата положителна страна на готвенето с пресни билки е, че можете да ги отглеждате сами и ще сте сигурни в качеството им. От foodpanda съветват да добавяте билките си в сосове и дресинги, които да допринесат за завладяващия вкус на цялостното ястие.
Мед
Още от древността медът се асоциира като храна на боговете и това не е случайно. Медът има много приложения в готвенето и се използва както за сладки изкушения, така и за солени вкусотии. Предлагаме ви да изпробвате една лесна, но наистина завладяваща рецепта за печена сьомга с мед и соя. Ястието, което ще се получи, е цветно и интересно и е идеален пример за уникалното съчетание на сладък мед със солен соев сос.
Как да го приготвите вижте ТУК
Лимон
Лимонът е страхотно предложение, което може да използвате в сладки и солени ястия. Чрез него успешно ще балансирате прекалено сладкия вкус, като добавите нотка киселинност, която да гали небцето. Освен това лимонът се използва и за изостряне на вкусовете в по-неутрални ястия. Препоръчваме да изпробвате рецепта за Лимонов чийзкейк. Ще останете очаровани.
Как да го приготвите вижте ТУК
Люспи от морска сол
Чували ли сте за люспи от морска сол? Не, не говорим за обикновената готварска сол. Люспите от морска сол са тайното оръжие на готвачите. Използват ги за добавяне на финален щрих на ястията и добавяне на вкус в сладки и солени ястия. В модерната кухня люспите от морска сол се добавят към различни десерти, за да се постигне приятният сладко-солен вкус. Може да го използвате като поръсите сладко-солената смес върху шоколадово брауни.
Бъдете смели и експериментирайте!
Коментирай »