2021 година получи не един, а два цвята от американския институт за цвета „Пантон“ (Pantone), който определя главния цвят за всяка година от 2000-та насам.

Съвършено сиво (PANTONE 17-5104 Ultimate Gray) и озаряващо жълто (PANTONE 13-0647 Illuminating) са цветовете на 2021 година.

От „Пантон“ описват комбинацията като „цветен брак, който носи послание за сила и надежда – нещо трайно и едновременно с това повдигащо духа“.

"Сивото е цвят на спокойствието и здравата основа. Жълтото пък е цветът на слънчевите лъчи, топлината, радостта и надеждата", допълват от института.

Изборът на два цвята на годината се случва за втори път в историята на "Пантон".  Първият път беше през 2016 година, когато като символ на променящите социални норми между половете бяха избрани розов кварц (Rose Quartz) и светлосиньо (Serenity).

Изследователският център по цветовете „Пантон“ определя кой ще бъде основният цвят на всяка година от 2000-та насам, позовавайки се на използваните цветове в модата, дизайна, рекламата, печата, както и на прогнознозирания интерес.

Цветът на 2020 година беше „класическо синьо“, който се възприема като цвят на спокойствието и внушава мир и покой в човешката душа. Е, 2020-а беше всичко друго, но е и мирна или спокойна

1
коментар >