снимки: Форум Филм България

През януари 2020 година, точно сто години след края на Първата световна война, носителят на Оскар режисьор Сам Мендес ще ни върне на фронта с епичната военна драма „1917“.

Използвайки неповторимия си авторски стил, Сам Мендес разказва забележителна, едновременно красива и жестока история за приятелство, чест и жертвоготовност, и ни разкрива малко позната страна на един от най-големите и тежки военни конфликти в историята на човечеството.

Отчасти вдъхновен от разкази на дядото на Сам Мендес, който е ветеран от Първата световна война, „1917“ ни отвежда в разгара на войната, когато двама млади британски войници Скофийлд (Джордж МакКей) и Блейк (Дийн-Чарлз Чапман) са натоварени с изпълнението на привидно невъзможна мисия.

В надпревара с времето те трябва да навлязат дълбоко във вражеската територия и да доставят съобщение, което ще предотврати стотици войници, сред които е и родният брат на Блейк, да попаднат в смъртоносен капан, подготвен от германците, малко след като са се оттеглили към линията „Хинденбург“ по време на операция „Алберих“.

Сам Мендес споделя, че още от самото начало е бил напълно сигурен, че филмът трябва да бъде разказан в реално време – събитията да са пресъздадени и да протичат за зрителите със същата скорост, с която се изживяват от героите във филма.

„Всяка стъпка в това пътуване, синхронът с всеки дъх на тези мъже, е неразделна и съществена част от историята. И няма по-добър начин да разкажеш тази история, освен чрез един продължителен кадър“, казва режисьорът.

Незаменим помощник на Сам Мендес в изключително трудната реализация на този артистичен похват е легендарният оператор и носител на Оскар Роджър Дийкинс.

Докато не видите филма на голям екран, не осъзнавате колко завладяващо е и как тази техника ви потапя в историята“, споделя той.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от 1917 (@1917) на

Друга важна част за осъществяването на този проект са актьорите. Освен младите Джордж МакКей и Дийн-Чарлз Чапман, които влизат в ролите на Скофийлд и Блейк, Сам Мендес разчита на присъствието на звезди от ранга на Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач и Марк Стронг, както и на доказали се имена като Ричард Мадън, Андрю Скот, Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър и др.

Сам Мендес е режисьор, продуцент и автор на сценария заедно с Кристи Уилсън-Кернс.

Връщаме се в 1917 на 24 януари 2020 година.

Коментирай >