“Бяла приказка“ - една от вечните творби на Валери Петров (предложение за четене)

Още една от вечните приказки на Валери Петров идва при нас с прелестно ново оформление, решено от Кирил Златков

30 ноември 2020
“Бяла приказка“ - една от вечните творби на Валери Петров (предложение за четене)

“Бяла приказка“/издателство "Колибри"

Бяла приказка” пренася децата високо в бялата планина, в една малка метеорологическа станция, където живеел стар метеоролог.

Той бил съвсем сам и когато му оставало свободно време, си съчинявал разни приказки и стихотворения.

Ето и сега, като гледал през прозорчето тихия сняг, който валял навън, той си бил намислил нещо и вече го пишел на машинката си върху опакото на един лист за метеорологическо съобщение...

Казва се „приятел пръв“,

но защо е той такъв?

Затова, че пръв полита

в огъня да те спаси;

пръв и без да се запита

прав ли си, или не си.

За автора

Валери Петров не се нуждае от представяне, защото е любимец и на малки, и на големи. Ненадминат поет и преводач, драматург и сценарист от вида на „хвърчащите хора”, той е автор и на умилителни произведения за деца, много от които имат филмови версии и драматизации.

Приказките „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук!” и „Бяла приказка” показват на малчуганите колко са важни обичта и приятелството. Открехват сетивата към красивото във всичките му разновидности. Напомнят, че няма по-ценна красота от добротата.

Коментирай »
Още по темата
Любимите приказки на братя Грим с разкошни илюстрации (предложение за четене) Любимите приказки на братя Грим с разкошни илюстрации (предложение за четене)
Дебелянова кръв тече във вените на автора на „Дневникът на Дебелянов“ (предложение за четене) Дебелянова кръв тече във вените на автора на „Дневникът на Дебелянов“ (предложение за четене)
„Мими и Биби на детска градина“ помага на родителите в един от най-трудните моменти при отглеждането на деца (предложение за четене) „Мими и Биби на детска градина“ помага на родителите в един от най-трудните моменти при отглеждането на деца (предложение за четене)
„Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе. Ян Бибиян на Луната“ (предложение за четене) „Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе. Ян Бибиян на Луната“ (предложение за четене)
„Третият сняг“ – приказна повест за зимата от Иван Андрусяк (предложение за четене) „Третият сняг“ – приказна повест за зимата от Иван Андрусяк (предложение за четене)
"Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо" от Михаел Енде и Виланд Фройнд (предложение за четене) "Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо" от Михаел Енде и Виланд Фройнд (предложение за четене)
„Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри (предложение за четене) „Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри (предложение за четене)
100 години от рождението на Валери Петров 100 години от рождението на Валери Петров
Предложение за четене: „Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“ Предложение за четене: „Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче“
Препоръчваме още
Когато списъкът с критерии за идеалния мъж се окаже най-голямата пречка Когато списъкът с критерии за идеалния мъж се окаже най-голямата пречка
Топ 13 на най-малките животни в света (ВИДЕО) Топ 13 на най-малките животни в света (ВИДЕО)
За порното с любов За порното с любов
Откриха още една здравословна полза от броколите Откриха още една здравословна полза от броколите
Животът в близост до барове е вреден за здравето на сърцето Животът в близост до барове е вреден за здравето на сърцето
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли
Каква храна си поръчваме според хороскопа Каква храна си поръчваме според хороскопа
50% от хората намират татуировките за привлекателни 50% от хората намират татуировките за привлекателни
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
„Да се завърнеш за Коледа“ и да (пре)откриеш сродната си душа (предложение за четене) „Да се завърнеш за Коледа“ и да (пре)откриеш сродната си душа (предложение за четене)
Смразяваща история: „Зимен гроб“ от Питър Мей (предложение за четене) Смразяваща история: „Зимен гроб“ от Питър Мей (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби