Честваме свети апостоли, убити заради Христовата вяра

На този ден отбелязваме и св. Богородица “Достойно есть”

11 юни 2024
Честваме свети апостоли, убити заради Христовата вяра

Photo credit: Venera.bg 

На 11 юни Църквата почита светите апостоли Вартоломей и Варнава, св. Лука Симферополски (Войно-Ясенецки) и св. Богородица “Достойно есть”.  

Св. апостол Вартоломей  

Св. ап. Вартоломей бил Христов ученик, който според някои църковни историци е едно и също лице с Натанаил от Кана Галилейска. За това как Господ призовал Натанаил за Свой ученик, разказва св. апостол и евангелист Йоан в своето Евангелие. Св. ап. Вартоломей проповядвал Евангелието, както и св. ап. Филип, в Източната част на империята - Фригия, Сирия, Мала Азия и Армения. В град Албанопол Арменски, на западния бряг на Каспийско море, том пострадал мъченически - ап. Вартоломей бил жестоко изтезаван, разпнат от езичниците с главата надолу и накрая посечен с меч. Светите мощи на апостола били пренесени по-късно от Армения в Неапол, а след това - в Рим.

Св. апостол Варнава   

Свети Варнава, който бил наречен така от апостолите, а преди това се наричал Иосия.  

Този апостол заедно със свети апостол Павел послужил на благовестието и отначало проповядвал Христа в Рим, а после бил поставен за епископ в Медиолан.

Той завършил живота си в своята родина, на остров Кипър, където бил пребит с камъни от гонителите на Христовата вяра. Християните го погребали с чест и положили с него в гроба, съгласно неговото завещание, светото евангелие от Матей, което Варнава някога сам преписал и с което никога не се разделял.

Св. Богородица “Достойно есть”

На Атонския полуостров близо до Карея се намира долината “Пение”, в която е построена монашеска килия.

Преданието разказва, че в келията живеел един стар и добродетелен монах, на име Гавриил, с послушника си. Веднъж той отишъл на бдение в Карея и казал на своя ученик: “Чедо, аз отивам да послушам бдението, а ти остани и колкото можеш, чети последованието.”

През нощта някой потропал на вратата. Дошъл непознат монах и останал цялата нощ. По време на утринната служба пеели последователно и когато стигнали до песента “Честнейшую Херувим...”, чужденецът запял друго начало: “Достойно ест яко воистину блажити тя, Богородицу” - “Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице...”

Послушникът се удивил на това пеене и казал: “Ние никога не сме слушали тази песен от древните. Моля те, напиши ми я за спомен.”

Чужденецът поискал мастило и хартия, но ученикът не намерил. “Донеси ми тогава каменна плоча.” И с пръста на ръката си написал като на восък думите на песента и казал: “Отсега нататък така пейте всички православни.” И като казал това, станал невидим. Това се случило през 982 година.

Гостът бил Ангел, изпратен от Бога, да открие на човеците тази ангелска песен, достойна за Света Богородица. Може би това бил самият Архангел Гавриил, както пише в старите богослужебни книги за този ден: Събор на Архангел Гавриил в долината “Пение”.

Когато старецът се върнал, послушникът му показал каменната плоча с надписа. Старецът се удивил от станалото чудо. Отнесли плочата в Карея, по-късно в Цариград и тогавашният Патриарх написал до всички патриарси и оттогава тази ангелска песен се пее от всички православни.

Коментирай »
Препоръчваме още
Общуването с любимия води до освобождаване на допълнителни количества допамин в мозъка Общуването с любимия води до освобождаване на допълнителни количества допамин в мозъка
Най-странните мъжки комплименти Най-странните мъжки комплименти
Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване
Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене) Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене)
Откажи му с финес Откажи му с финес
Гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен Гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен
Двойките, които пият заедно, по-рядко се разделят Двойките, които пият заедно, по-рядко се разделят
Четири съвета за работа от вкъщи (без да се побъркаме) Четири съвета за работа от вкъщи (без да се побъркаме)
Човешкото докосване може да действа лечебно Човешкото докосване може да действа лечебно
8 признака, че все още не сме открили себе си (и как да поправим това) 8 признака, че все още не сме открили себе си (и как да поправим това)
Тема табу: Защо пациенти с хемороиди търсят съвет директно в аптеката   Тема табу: Защо пациенти с хемороиди търсят съвет директно в аптеката  
Хазартът и хазартните зависимости: Симптоми, диагноза и лечение Хазартът и хазартните зависимости: Симптоми, диагноза и лечение
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби