Доц. Веселка Радева: Трябва да се научим да живеем и да работим в Космоса

В България няма закон за Космоса, макар че е направен опит за създаването му преди десетина години

Като жители на огромната Вселена, трябва да се научим да живеем и да работим в това пространство. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума към Висшето военноморско училище във Варна и на проекта за Младежка академия „Космос и право“, който е съвместна инициатива с Варненския апелативен съд. 

Космическият туризъм има много направления и едно от тях е правовата страна, която определя как можем да бъдем защитени от всякакви опасности, коментира доц. Радева. Според нея сред опасностите е космическият боклук, който бе дискутиран миналата година с учениците, които са дали свои решения, дебатирайки по темата.

Проблемите ни касаят и нас, жителите на планетата, и ако младите не започнат от сега да мислят за тях, след време те ще бъдат тежки за решаване, отбеляза преподавателката и добави, че за пореден път Планетатирумът става звездно училище за децата, за да ги подготви как те и техните наследници биха оцелявали в бъдещето.

Тя припомни, че от години студенти от Военноморското училище участват с проекти в конкурс, организиран редовно от Европейската космическа агенция. Последният от проектите е на изучаващите медицина, които са разработили идея за летище и за полети на малки апарати с пет до десет туристи. Темата на Академията, свързана с космическото право, според нея, е много актуална, защото и сега е трудно да се решават проблеми между частни и държавни агенции. 

По думите на съдия Георги Йовчев от търговското отделение на Варненския апелативния съд, който е лектор по проекта, е дошло време да има регулация на обществените отношения и в космическото право. Той уточни, че то е наднационално и по него работят Европейският съюз и НАСА. Сега уредбата е пожелателна, държавите са тези, които регулират правото, а при престъпления се прилагат законите на страната, чиято собственост е летателния апарат или станцията, уточни той. 

В България няма закон за Космоса, макар че е направен опит за създаването му преди десетина години. По-скоро възприемаме международното законодателство, базирано на конвенция, приета още през 60-те години, посочи съдията. Уредбата е много стара, няма нови нормативни актове, които да са актуални към съвременните условия, смята той. 

Младежката академия „Космос и право“ се дължи на изключителното партньорско отношение на Планетариума към ВВМУ, подчерта председателката на Апелативния съд Ванухи Аракелян. Тя смята, че младите хора вече гледат към звездите и измежду децата на Варна, които работят по проекта, ще има такива, които ще полетят в Космоса. Това ще бъде реалността, ясно е, че човекът вече гледа натам и естествено ще има и космическо правосъдие, каза тя и допълни, че за да си представим какво ще бъде то, можем да препрочетем класиците на научната фантастика, които още преди повече от 60-70 години са прозрели това бъдеще, в което вече живеем. 

Източник: Валентина Добринчева/БТА
Коментирай »
За първи път в историята мюсюлманка от арабска страна работи в космоса: Коя е Раяна Барнави
За първи път в историята: Уловиха звезда, която "изяжда" планета
Още една от мистериите на Вселената е разкрита: Ето как се запалват квазарите
Mоже би не е това, което изглежда: Нови разкрития за най-малката луна на Марс
За първи път в историята: Показаха бурни събития в близост до свръхмасивна черна дупка (СНИМКА)
Първият игрален филм, заснет в космоса, излезе в киносалоните в Русия
"Огромно бягащо в космоса чудовище" оставя следа от звезди, дълга 200 000 светлинни години
"Джеймс Уеб" на НАСА засне зашеметяващо изображение на ледения гигант Уран
Тя е първата жена, избрана да полети към Луната
Снимат порно в космоса
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
ТЕСТ: Кой е най-големият ти талант?
„Малки жени“ - вълнуващ нов прочит на един от най-обичаните класически романи
„Започни да живееш, Клоуи Браун“ от Талиа Хибърт (предложение за четене)
Разкриха тайната на яйцеклетката
Топ 10 на мъжките и женските сексуални тайни
ТЕСТ: Кой герой от "Game of Thrones" си?
Най-мръсното нещо в банята
Бързи стъпки за стегната фигура
Трогателно бебе панда, вкопчано в крака на гледача си, открадна сърцата на милиони (ВИДЕО)
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
Шестте класики в секса
Най-популярната дестинация за меден месец
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби