За първи път в историята мюсюлманка от арабска страна работи в космоса: Коя е Раяна Барнави

Първата саудитска астронавтка Раяна Барнави е изследователка в областта на биомедицината и стволовите клетки

26 май 2023

Саудитката Раяна Барнави излетя на 22 май в космоса от Флорида по частната програма на компанията "Аксиом Спейс" и вече е на Международната космическа станция(МКС) за 10-дневна мисия. За първи път в историята мюсюлманка от арабска страна работи в космоса. Полетът ѝ е финансиран от саудитското правителство.

Раяна Барнави обаче не е първата мюсюлманка в космоса. Американката от ирански произход Анушех Ансари летя до МКС като турист през 2006 г.

Полетът на Раяна Барнави потвърждава все по-честото участие на жени в космически мисии. НАСА се гордее със своите 72 астронавтки. В Саудитска Арабия обаче жените редовно остават на заден план. До 2019 г. те дори не могат да пътуват в чужбина без разрешение от попечител.

Раяна Барнави допринася за бавната, но прогресивна еманципация на жените в Саудитска Арабия. Тя е истински символ. Ставайки първата саудитка, летяла в космоса, тя е модел за подражание и осъзнава това. Барнави казва пред "Аксиом Спейс", че за нея е "голяма чест и е щастлива да представлява всички мечти и надежди на целия народ на Саудитска Арабия и на всички жени" в страната. Тази мисия е възможност за нея да представи страната си в историята на космическите завоевания.

По време на мисията "Аксиом Спейс-2" Раяна Барнави ще работи като специалист. Тази длъжност е за астронавти, които извършват медицински тестове или се занимават с технически въпроси, за да бъде осигурено гладкото протичане на космическата мисия. Барнави ще участва в няколко планирани експеримента, включително в областта на човешкото здраве и физиологията. Тя ще прави и изследване на стволовите клетки и рака на гърдата. Тази роля се определя от кариерата ѝ на биомедицински изследовател и работата ѝ почти десетилетие върху стволовите клетки, свързани с рака.

Раяна Барнави е родена през 1988 г. в Джеда. Тя има бакалавърска степен по биомедицина от университета в Отаго, Нова Зеландия, и магистърска от университета Ал Фейсал в Рияд, където изучава стволови ракови клетки на млечната жлеза. Девет години работи в лаборатория за изследване на стволови клетки и тъканно реинженерство в специализираната болница "Крал Фейсал" в Саудитска Арабия.

По време на мисията астронавтите ще отделят много време и за повишаване на интереса на децата към науката, технологиите, инженерството и математиката. Това е важен въпрос за Раяна Барнави. Тя се надява да помогне за обучението на ново поколение саудитци, които да изследват нови предизвикателства.

По саудитската космическа програма се обучават още две жени за астронавтки.

Първият саудитски астронавт е принц Султан Салман Ал Сауд, летял на борда на американската совалка "Дискавъри".

В мисията "Аксиом Спейс-2" участват също американците Пеги Уитсън и Джон Шофнър, както и Али ал Карни от Саудитска Арабия.

Източник: Христина Терзиева/БТА, Saudi On Demand
Коментирай »
Доц. Веселка Радева: Трябва да се научим да живеем и да работим в Космоса
Тя е първата жена, избрана да полети към Луната
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Отслабване след 30: Какво трябва да знаем
Най-опасните пози в секса
Четири неща, които жените наистина ненавиждаме
Пет причини да се откажеш от него
Четири лесни стъпки за секси грим
Последният ангажимент на принц Хари и Меган в британското кралско семейство (ВИДЕО)
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Предложение за четене: „Вирджиния Улф“ - удивителен портрет на иконата на литературния модернизъм
Как да разбием стените, зад които сме затворени
„Жажда” на Амели Нотомб ѝ носи номинация за „Гонкур“ 2019 (предложение за четене)
Екзотично изкушение: Печена сьомга с мед и соя
Той никога не те слуша
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби