Древен океан на Марс? Марсоходът „Чжужун“ е напът да го докаже

Китайски изследователи доказват съществуването на древен океан на Марс

21 май 2023
Древен океан на Марс? Марсоходът „Чжужун“ е напът да го докаже

Photo credit: Alexandr/Pixabay

Китайски изследователи са открили преки доказателства за съществуването на древен океан в Северната равнина на Марс, съобщават от Китайския университет по геонауки в Ухан, предаде Синхуа.

Предишни изследвания откриха данни за голямо количество течност на ранната Червена планета, но твърденията останаха спорни заради липсата на анализ на място.

Mоже би не е това, което изглежда: Нови разкрития за най-малката луна на Марс

Изследователски екип, ръководен от Сяо Лун, професор от университета, анализира научните данни от мултиспектралната камера на марсохода „Чжужун“ и за първи път откри петрологични доказателства за морски седиментни скали на повърхността на Марс. Това е описано в научна статия, публикувана в списание „Нешънъл сайънс ревю“.

„Когато разгледахме изображенията от бордовата камера на марсохода, открихме, че стратификацията на откритите скали се различава значително от тази на обичайните вулканични скали на повърхността на Марс, както и от стратификацията, образувана от еоличните пясъци“, казва Сяо.

Китай публикува първата си пълна карта на повърхността на Марс 

Той добави, че индикациите за двупосочен воден поток, произтичащи от стратификацията на включените в проучването марсиански скали, съответстват на следите от слаби приливни и отливни потоци в крайбрежните плитчини на океаните на Земята.

Всички резултати от изследването предоставят пряка подкрепа за съществуването на древен океан на Марс, убедени са учените.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Виж първото в историята пряко предаване от Марс (ВИДЕО) Виж първото в историята пряко предаване от Марс (ВИДЕО)
Определиха възрастта на пръстените на Сатурн Определиха възрастта на пръстените на Сатурн
Mоже би не е това, което изглежда: Нови разкрития за най-малката луна на Марс Mоже би не е това, което изглежда: Нови разкрития за най-малката луна на Марс
Китай публикува първата си пълна карта на повърхността на Марс Китай публикува първата си пълна карта на повърхността на Марс
Четири спални, зала за фитнес... Вижте къщата за симулация на живот на Марс на НАСА Четири спални, зала за фитнес... Вижте къщата за симулация на живот на Марс на НАСА
Препоръчваме още
Мечтаното предложение за брак Мечтаното предложение за брак
Победата на Мишел Йео на Оскарите - "фар на надеждата" за азиатските жени Победата на Мишел Йео на Оскарите - "фар на надеждата" за азиатските жени
Не е срамно да си жена Не е срамно да си жена
16 суеверия за любов и раздяла 16 суеверия за любов и раздяла
В Япония глобяват, ако не си изядеш яденето В Япония глобяват, ако не си изядеш яденето
Арабската кухня е вкусна и богата на аромати Арабската кухня е вкусна и богата на аромати
Той не знае дали си дебела Той не знае дали си дебела
„Колекционерът“ - демоничен сблъсък между патологичното и нормалното (предложение за четене) „Колекционерът“ - демоничен сблъсък между патологичното и нормалното (предложение за четене)
„Завист и благодарност” и други трудове 1946-1963" на Мелани Клайн (предложение за четене) „Завист и благодарност” и други трудове 1946-1963" на Мелани Клайн (предложение за четене)
В „Зората на оникса“ доверието е лукс, който може да те погуби (предложение за четене) В „Зората на оникса“ доверието е лукс, който може да те погуби (предложение за четене)
Най-полезните цитрусови плодове Най-полезните цитрусови плодове
Най-големите му недостатъци, които можеш да преглътнеш Най-големите му недостатъци, които можеш да преглътнеш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби