Епилепсията и нейните прояви: От какво се нуждаят пациентите и кои са подходящите спортове за тях  

Експерт от ВМА дава ценни съвети за болните от епилепсия и техните близки

Епилепсията и нейните прояви: От какво се нуждаят пациентите и кои са подходящите спортове за тях  

©pixelshot via Canva.com 

Епилепсията е незаразно заболяване на мозъка, което може да се появи във всяка възраст и да е свързано с различна причини – генетични, травматични, вродени аномалии, възпалителни заболявания, тумори, инсулти, деменция, както и при злоупотреба с алкохол и други субстанции.

Една от заблудите в обществото е, че пациентите с епилепсия задължително имат пристъпи със загуба на съзнание, падане на земята и гърчове. Епилепсията може да изглежда различно при всеки един пациент, като някои от тях да имат по няколко вида пристъпи, разяснява доц. Стефка Мантарова, началник на Клиника по нервни болести на ВМА.

Често пред членовете на семейството или други близки се появяват редица въпроси за правилната и оптимална грижа за техен близък, диагностициран с епилепсия. Експертът дава ценни съвети:

🔵Подсигурете безопасна среда особено ако пристъпите все още не са добре контролирани и има висок риск от нараняване. За предпазване от изгаряне се избягват открити огньове, ползването на плотове или открити готварски печки, уреди за гладене. Могат да се поставят омекотители на по-големи и ръбести мебели, мокети, да се ползват душове вместо вани при лична хигиена. Да се спазва по-голямо отстояние при ползване на обществен транспорт.

🔵При част от пациентите често са налични провокиращи фактори, които могат да повишат риска от пристъпи и е добре да бъдат познавани и избягвани. Сред тях са:

  • недоспиване или променен денонощен ритъм
  • пропускане на доза от използвания медикамент или внезапното му спиране
  • пропускане на хранене
  • емоционален стрес
  • остро вирусно заболяване
  • фебрилитет
  • прием на медикаменти за друго заболяване
  • употреба на алкохол и наркотици, както и тяхното отнемане

По-рядко провокиращи фактори са менструален цикъл или хормонални промени, както и мигащи светлини (само при хора с фоточувствителна епилепсия).

🔵Необходимо е да се осигури редовен прием на предписания медикамент в интервали, определени от лекуващия лекар. Нужно е винаги да има запас от медикаменти в количество за една или две седмици занапред. Ако не откривате предписания ви медикамент в аптечната мрежа, преди за закупите негов заместител, задължително се консултирайте с наблюдаващия ви невролог, съветва доц. Мантарова.

🔵Тя отговаря и на друг често задаван въпрос: Могат ли хората с епилепсия да спортуват? Отговорът е да, но в зависимост от вида на пристъпите, тяхната честота и вида на спорта.

❌Високорискови и непрепоръчителни са гмуркане, скално катерене, парашутизъм.

🔴С по-висок риск също са бокс, карате и футбол.

🟢С по-нисък риск са тенис, джогинг, волейбол, баскетбол, голф.

Плуването трябва да бъде винаги с придружител. Препоръчва се отборът и треньорът да бъдат запознати със заболяването и даването на първа помощ при необходимост, посочва още доцентът.

🔵Кога да се обадим на 112? Спешна помощ трябва да се търси при пристъп с продължителност над 3-5 минути или няколко пристъпи един след друг, при невъзстановяване на съзнанието след пристъпа или при проблем с дишането. Задължително потърсете спешна медицинска помощ, ако близкият ви е объркан над 1 час след пристъпа, ако инцидентът е във воден басейн (риск от аспирация) и в случаите на първи пристъп при нараняване, при бременна жена или пациент с диабет, казва още лекарят.

По данни на Световната здравна организация:

↗️Около 50 милиона души по света страдат от епилепсия.

↗️До и над 70% от хората с епилепсия могат да живеят без пристъпи при правилна диагноза и лечение.

↗️В слабо развитите държави само един от четири души с епилепсия получава необходимото му лечение.

↗️Рискът от преждевременна смърт е три пъти по-висок при пациентите с епилепсия в сравнение с общата популация.

👉Международният ден на епилепсията се отбелязва всеки втори понеделник на месец февруари. Тази инициатива има за цел да повиши познанията за заболяването, да разсее погрешни схващания и да насърчи обществото за приобщаване и подкрепа на пациентите, страдащи от епилепсия.  

Към Клиниката по нервни болести на ВМА функционира Комисия за лечение на епилепсия, която приема всяка сряда, след предварително записване на тел: 02/ 92 25 932 – медицински секретар Миглена Терзийска.

Коментирай »
Препоръчваме още
Наслада за душата: Няма нищо по-вкусно от домашните бухтички  Наслада за душата: Няма нищо по-вкусно от домашните бухтички 
Мога ли да забременея веднага след края на менструацията? Мога ли да забременея веднага след края на менструацията?
Учени опровергаха стереотипа за глупавата блондинка Учени опровергаха стереотипа за глупавата блондинка
Безплатно и много просто: Бързото ходене може да намали риска от диабет тип 2 Безплатно и много просто: Бързото ходене може да намали риска от диабет тип 2
Компютърната мишка – основен виновник за болката в лакътя Компютърната мишка – основен виновник за болката в лакътя
Топ 5 на плодовете, топящи мазнини Топ 5 на плодовете, топящи мазнини
Имате поща: Най-дразнещите грешки в писането на имейли Имате поща: Най-дразнещите грешки в писането на имейли
Три причини да правите секс всеки ден Три причини да правите секс всеки ден
Как да бъдеш дама Как да бъдеш дама
Топ 20 на най-разпространените сексуални проблеми Топ 20 на най-разпространените сексуални проблеми
Внимание, дами! Средиземноморската храна намалява риска от сърдечни заболявания Внимание, дами! Средиземноморската храна намалява риска от сърдечни заболявания
Получавам ли инфаркт? Какво е сърдечна невроза и как да я разпознаем Получавам ли инфаркт? Какво е сърдечна невроза и как да я разпознаем
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби