снимки: Владимир Томашевич

От 23 септември до 29 октомври 2020 година пилоните на Националния дворец на културата в София са специално пространство за изкуство.

В продължение на месец различни художници ще показват произведенията си под формата на знамена.

В първите две седмици видяхме „Свободни знамена“ на българския артист Правдолюб Иванов, който интерпретира миналото на Балканите и географското им и социално разположение в света днес, както и на артистичния колектив Клер Фонтен, чиито „Озонови знамена“ отправиха послание, приканвайки ни да се замислим върху мащабните ефекти от климатичните промени.

От 15 до 22 октомври на пилоните пред НДК се веят „Есенното листо, Знамето на Желатин“ на австрийския колектив Gelitin (Желитин). Характерен за групата маниер да пазят в тайна произведенията си, те отхвърлят рутинното поведение, наслаждавайки се на изкуството от нова гледна точка.

За оживяващата и специално изработена, скулптурна инсталация от знамена, поставени на почти 30 метра височина на пилоните пред НДК, Желитин отново залагат на неизменния си артистичен стил.

Четиримата артисти създават „Есенното листо, Знамето на Желатин“, съчинявайки кратка поема за есенното листо, “кралицата на всички знамена” и единственият флаг с две различни страни.

Gelitin (Желитин) е австрийска артистична група, която се състои от художниците Волфганг Гартнер, Флориан Райтер, Али Янка и Тобиад Урбан.

Техните професионални истории са различни, но се обединяват в средата на 90-те години на миналия век във Виена, Австрия, с желанието да изследват разнопосочните форми на съвременната скулптура, обезвреждайки различни табута. Изкуството е също толкова неотделимо от живота им, колкото и тяхната ексцентричност.

Коментирай >