Звездите от "У дома през август" Джулия Робъртс и Мерил Стрийп бяха номинирани за Оскар за главна и поддържаща роля за изпълнението си в лентата, но се разминаха със статуетката, снимка: Форум Филм България

12 години в робство” на режисьора Стив Маккуин беше отличен с Оскар за най-добър филм по време на 86-ата церемония по връчване на най-престижните награди в света на киното, която се състоя на 2 март в театър "Долби", в развлекателния център "Холивуд енд Хайленд".

Заснетата по действителен случай лента донесе Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля на 31-годишната кенийка Лупита Нионго, както и за адаптиран сценарий на Джон Ридли.

Мексиканският режисьор Алфонсо Куарон грабна Оскар за работата си по "Гравитация", който се сдоби с още шест статуетки в други категории.

Оскар за най-добра актриса получи Кейт Бланшет за участието си във филма на Уди Алън "Син жасмин".

С Оскар за най-добър актьор очаквано бе отличен Матю Макконъхи за превъплъщението си в ХИВ-позитивен каубой "Клубът на купувачите от Далас".

Драматичната лента донесе Оскар и на Джаред Лето, който получи статуетката на Американската киноакадемия за актьор в поддържаща роля.

Големият губещ тази година се оказа филмът "Американска схема"., който не успя да грабне нито едно отличие, а беше номиниран в цели десет категории.

Водещ на тазгодишната церемония по раздаване на а най-престижните награди в света на киното беше телевизионната звезда Елън ДеДженеръс.

Коментирай >