Дженифър Лорънс беше толкова развълнувана, че на път за сцената се спъна в роклята си на Dior и падна на стълбите. снимка:

Филмът "Арго" на Бен Афлек беше обявен за най-добрия от Американската киноакадемия. Освен че беше обявен за номер едно сред останалите филми, "Арго" получи и Оскар за адаптиран сценарий и монтаж.

Статуетката за режисура грабна  Анг Лий, чийто филм - "Животът на Пи", получи още три - за операторско майсторство, визуални ефекти и музика.

Младата актриса Дженифър Лорънс взе наградата за главна женска роля за участието си в "Наръчник на оптимиста". Това е първата награда Оскар за 22-годишната актриса, която пребори конкуренцията на Наоми Уотс, ,Джесика Частейн, Еманюел Рива и деветгодишната Куавеенжане Уолис.

Събитието, което продължи три часа и половина,, се състоя в Долби Тиътър в Лос Анджелис, а домакин беше създателят на Family Guy и Приятелю, Тед/ Ted Сет Макфарлън.

"Линкълн" на Стивън Спилбърг грабна две отличия - за сценография и главна мъжка роля. Даниел Дей-Луис взе Оскар за ролята си на 16-ия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн. Така той се превърна в единствения актьор досега, печелил три пъти в тази категория.

 Ан Хатауей беше отличена в категорията поддържаща женска роля за "Клетниците" на Том Хупър. Оскарът е първи за 30-годишната актриса.

Кристо Уолц получи Оскар за поддържаща мъжка роля за  участието си във филма "Джанго без окови" на Куентин Тарантино. Това е втори Оскар за австрийския актьор. Първият беше за "Гадни копилета" - също на Тарантино.

"Любов" на австрийския режисьор Михаел Ханеке беше обявен за най-добрия чуждоезичен филм, песента Skyfall на Адел от последния филм за Джеймс Бонд взе отличието за оригинална песен, а Куентин Тарантино спечели Оскар за оригинален сценарий за "Джанго без окови".

Коментирай >