Изложбата „Послания“ отбелязва 120 години от рождението на Златю Бояджиев

В творчеството на Златю Бояджиев се съдържа обобщение на философския смисъл на живота

14 септември 2023

Photo credit: Национална галерия

Изложбата „Послания“ отбелязва 120 години от рождението на Златю Бояджиев. Тя се открива на 14 септември в Двореца (пл. „Княз Александър I” 1) и може да бъде разгледана до 7 януари, съобщават от Националната художествена галерия.

„Селектираните произведения проследяват основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951, когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина, както и промените в живописния му изказ, след като отново започва да рисува, вече с лявата ръка“, разказват от галерията.

Организаторите на експозицията отбелязват, че в 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях - „Сватба в Брезово“ (1939),  „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ. „Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ и Литекс комерс и от частни колекции. В една от залите ще бъде прожектиран документалният филм „101 портрета“ (2006) на БНТ – Пловдив“, казват от Националната галерия. 

От екипа на галерията посочват, че пространственият дизайн е на Кирил Ас и Надя Корбут, графичният дизайн – на „Идея дизайн студио“. За първи път се предлага за посетителите индивидуален аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. „Иновативният двуезичен продукт е разработен от „Наше наследство“. Двуезичният каталог към изложбата ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев – 22 октомври. В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния  реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника“, казват от екипа на галерията. 

"Ако трябва да характеризираме с една дума забележителното с широкия си диапазон от теми, сюжети и пластически търсения изкуство на Златю Бояджиев, най-подходящата е послания. Трудно бихме могли да намерим картина, която да не излъчва съкровените внушения, извиращи от богатата душевност и житейска съдба на художника. Това е творчество на посланията за родолюбие и синовна привързаност, посланията за морал, чест и дълг, посланията за вечното и непреходното, посланията за волята на духа, за силата на характера и стремежа към уникалност.

В творчеството на Златю Бояджиев се съдържа обобщение на философския смисъл на живота, на връзката на човека с природата, на отношенията между хората. Без клишета, повърхностна наративност и назидателност. Понякога със своеобразна произволност на интерпретацията, която обаче не е артистична поза, а иманентна душевна нагласа. Той е изключително талантлив и витален живописец, който в картините си дори преобръща обичайната логика на времето, на пространството, на битието и на човешката природа", отбелязват още от Националната художествена галерия.

Вижте част от произведенията:

Брезовски овчари, 1941 маслени бои, платно, 120 х 148 см/Photo credit: Национална галерия

Мини Перник през зимата, 1945 маслени бои, платно, 106 x 165 см ГХГ – Пловдив/Photo credit: Национална галерия

Свинарка, 1946 маслени бои, платно, 72 x 60 см/Photo credit: Национална галерия

Пейзаж край с. Брезово, 1948 маслени бои, платно, 100 х 120 см/Photo credit: Национална галерия

Приказка, 1965 маслени бои, платно, 140 x 120 см/Photo credit: Национална галерия

Актьорът Константин Кисимов в ролята на Аркашка от пиесата „Лес“ на Александър Островски, 1965 маслени бои, платно, 200 х 70 см/Photo credit: Национална галерия

Циганките, 1965 маслени бои, платно, 125 x 140 см/Photo credit: Национална галерия

Семеен портрет, 1967 (синът Георги, Златю Бояджиев, съпругата Цветана, дъщерята Рада) маслени бои, платно, 180 x 140 см/Photo credit: Национална галерия

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
„Вечер на улица Милагро“ ще разгорещи почитателите на съвременните романси (предложение за четене)
Кралица Елизабет Втора позира с тримата си преки наследници – Чарлз, Уилям и Джордж (СНИМКА/ВИДЕО)
Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове (предложение за четене)
Последната вечеря на десет мъже, осъдени на смърт
Ябълките са полезни за сърцето
Време за футбол… или пък не
Георги Господинов пред "Ню Йорк таймс": Тъгата се разпростира по целия свят заради дефицита на бъдеще
„Глава 12“ – нов умопомрачителен трилър от Жером Лубри (предложение за четене)
Грабливите „Длани“ на миналото в новия роман от Георги А. Николов (предложение за четене)
Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката?
Колко опасни са леките форми на затлъстяване?
Шест съставки от модерната кухня, с които да преобразите ястията си
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби