Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в "Предсказанието" на Александър Дюма

Романът е предистория на "Кралица Марго"

Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в "Предсказанието" на Александър Дюма

Photo credit: Издателство "Персей"

Една от най-противоречивите фигури в световната история – Катерина Медичи, е героиня в романа "Предсказанието" на Александър Дюма. Книгата е завръзката на трагедията, която ще сполети хугенотите по време на Вартоломеевата нощ и която е в центъра на известния роман на Дюма "Кралица Марго".

Действието на "Предсказанието" се развива във Франция в средата на XVI век. Крал е 16-годишният Франсоа II (1544-1560), женен за шотландската кралица Мария Стюарт. Но управлението на страната реално е в ръцете на кралицата майка - властолюбивата и волева Катерина Медичи, потомка на прочутия флорентински род.

Вдовица на крал Анри II Валоа и кралица-майка, тя управлява Франция в продължение на три десетилетия, докато младите ѝ синове се качват един след друг на престола - Франсоа II, Шарл IX и Анри III.

Photo credit: Издателство "Персей"

След смъртта на последния династията Валоа е заменена от Бурбоните, когато крал става Анри IV, съпругът на кралица Марго от едноименния роман на Дюма.

В "Предсказанието" за пръв път срещаме героите на тази епоха - Катерина Медичи и безволевия й син Франсоа II, херцог Дьо Гиз, принц Дьо Конде и адмирал Дьо Колини. В типичния си авантюрно-приключенски стил Дюма успява да вплете реалните герои и събития в сюжет, в който основен двигател са фаталната предопределеност и любовните терзания на принц дьо Конде. Предсказанието на старата циганка е съдбовно не само за херцог Дьо Гиз, маршал Дьо Сент Андре и принц Дьо Конде, но и за участта на кралството.

За да се спасят от проливен дъжд, херцог Дьо Гиз, маршал Дьо Сент Андре и принц Дьо Конде се отбиват в мизерна крайпътна кръчма. Подслон там потърсва и циганка, която решава да им предскаже бъдещето. В мрачната кръчма принц Дьо Конде вижда за пръв път красивата Шарлот, дъщеря на маршал Дьо Сент Андре и годеница на най-големия син на херцог Дьо Гиз.

Независимо от безбройните си победи на нежния фронт, принцът се влюбва безпаметно в нея. Дълго време след това любовта на Дьо Конде е все по-силна, ала неотстъпчивостта на госпожица Дьо Сент Андре - все по-голяма. Каква е причината, ще стане ясно, когато тайна любовна бележка, попаднала в случайни ръце, се оказва малкото камъче, което ще преобърне колата на цяло едно кралство и ще превърне приятели във врагове.

Александър Дюма/Photo credit: Издателство "Персей"

Коментирай »
Препоръчваме още
Кои са най-неуверените във външния си вид жени? Кои са най-неуверените във външния си вид жени?
Как "храната на боговете" е дошла в България: Историята на Велизар Пеев и първата шоколадова работилница у нас Как "храната на боговете" е дошла в България: Историята на Велизар Пеев и първата шоколадова работилница у нас
Сексът – преди или след работа? Сексът – преди или след работа?
Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си
Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката Нещата, които не трябва да забравяш преди почивката
ТЕСТ: Гений ли си? ТЕСТ: Гений ли си?
Любима и бърза постна рецепта: Как да си приготвим вкусни домати с ориз Любима и бърза постна рецепта: Как да си приготвим вкусни домати с ориз
Защо хората остават заедно, дори да не са щастливи Защо хората остават заедно, дори да не са щастливи
Ядки и кисело мляко – ключ към здравословното тегло Ядки и кисело мляко – ключ към здравословното тегло
Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция
Кой е Георги Господинов - първият български носител на наградата "Букър" Кой е Георги Господинов - първият български носител на наградата "Букър"
ТЕСТ: Кой герой от "The Last of Us" си? ТЕСТ: Кой герой от "The Last of Us" си?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби