Шимпанзетата могат да разгледат два сценария и да се подготвят за тях, за да постигнат дадена цел

Учени откриха, че шимпанзетата, подобно на хората, са способни да разглеждат алтернативни възможности, когато са изправени пред избор

Шимпанзетата могат да разгледат два сценария и да се подготвят за тях, за да постигнат дадена цел

Photo credit: Vlad Kutepov/Unsplash

Подобно на хората, шимпанзетата могат да  разгледат два сценария и да се подготвят за тях, за да постигнат дадена цел, предаде Франс прес, позовавайки се на експеримент, описан в сп. "Байолъджи летърс". 

Теоретично т. нар. модално разсъждение е прерогатив на човешкия мозък. То ни позволява  да си представим или обмислим какво би могло да се случи при определени условия.

Ако не сме сигурни например дали по-късно ще бъде слънчево или ще вали, можем да вземем слънцезащитен крем и чадър, преди да излезем навън. Тази способност за разглеждане на различни възможности е от съществено значение за човешкото познание. 

Някои изследователи смятат, че въпросната способност за разсъждение е присъща само на човека, като се проявява едва след ранна детска възраст и изисква усвояването на езика. Други изследователи обаче са открили, че шимпанзетата могат да разсъждават логично, когато са изправени пред ситуация, предполагаща избор.

"Модалното разсъждение е в основата на нашата способност за въображение", отбелязва пред Ян Енгелман, асистент по психология в Калифорнийския университет в Бъркли. Според  водещия автор на шимпанзетата също могат да обмислят алтернативни възможности, т.е. да си представят възможни изходи от дадена ситуация.

В миналогодишен тест изследователят вече е  наблюдавал реакциите на шимпанзе към експериментатор в зависимост от това дали последният е имал избор или не да му даде очаквана награда. Шимпанзето не се е сърдило на експериментатора, че не е удовлетворил желанието му, когато това не е зависело от него, но в противен случай се е възмущавало.

Този път, съвместно с колеги от британски, австрийски и германски университети, Енгелман прави първото по рода си изследване, чиято цел е да установи дали шимпанзето може да предвиди и да се подготви за сценарий с два възможни изхода. 

Новият експеримент показва, че шимпанзетата могат да мислят в перспектива и да се подготвят за два възможни сценария, за да постигнат дадена цел, и че са единствените животни, освен човека, за които се знае, че са способни на това.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Шимпанзетата са способни на сложни комбинации от звуци, подобни на човешките Шимпанзетата са способни на сложни комбинации от звуци, подобни на човешките
Препоръчваме още
Припомняме си завета на „Нямата рече“ в поредицата на Галина Танева (предложение за четене) Припомняме си завета на „Нямата рече“ в поредицата на Галина Танева (предложение за четене)
Колко "струва" стресът на работното място? Колко "струва" стресът на работното място?
Отслабваме с палео диета Отслабваме с палео диета
ТЕСТ: Коя е перфектната професия за теб? ТЕСТ: Коя е перфектната професия за теб?
Най-добрите дестинации за вино в Европа Най-добрите дестинации за вино в Европа
ТЕСТ: Лесна ли си? ТЕСТ: Лесна ли си?
Предложение за четене: „Заличено момче“ от Гарард Конли Предложение за четене: „Заличено момче“ от Гарард Конли
Най-вълнуващата свалка...онлайн Най-вълнуващата свалка...онлайн
Четири неподозирани фактора, които увреждат бъбреците Четири неподозирани фактора, които увреждат бъбреците
Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията Лято е! Да поговорим за физическата активност и хидратацията
Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене) Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене)
Предложение за четене: „Kотаракът в чизми“, красиво преразказана от Ерих Кестнер Предложение за четене: „Kотаракът в чизми“, красиво преразказана от Ерих Кестнер
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби