На борда на прочутия кралски военен кораб „Васа“ от XVII век е имало жена

Останките на кралския военен кораб „Васа“ са извадени през 1961 г. и са забележително добре запазени след повече от 300 години под вода в пристанището на Стокхолм

Американска военна лаборатория помогна на шведите да потвърдят нещо, което се подозираше от години: сред загиналите на военен кораб от XVII в., потънал при първото си плаване, е имало жена. Това обявиха във вторник от музея, в който е изложен корабът, предаде АП.

Останките на кралския военен кораб „Васа“ са извадени през 1961 г. и са забележително добре запазени след повече от 300 години под вода в пристанището на Стокхолм. Оттогава корабът се намира в музея „Васа“ - една от най-големите туристически атракции в шведската столица, където посетителите могат да се възхищават на изящните му дърворезби.

Около 30 души загиват, когато „Васа“ се преобръща и потъва само няколко минути, след като напуска пристанището през 1628 г. Смята се, че те са били членове на екипажа, а самоличността на повечето от тях е неизвестна. 

В продължение на години имаше индикации, че една от жертвите, известна като „Ге“, е жена, заради вида на тазобедрената кост, казва в изявление Фред Хокер, ръководител на изследванията в музея „Васа“. 

Анна Мария Форсберг, историк от музея „Васа“, уточни, че жени не са били част от екипажите на шведския флот през XVII в., но е можело да бъдат на борда като гости. На моряците е било позволено да вземат съпругите си със себе си на борда, освен ако корабът не е отивал на битка или на дълго пътуване. 

„От писмени източници знаем, че на този ден са загинали около 30 души“, казва Форсберг и допълва: „Затова е вероятно тя да е била съпруга на моряк, която е искала да дойде с него на първото пътуване на този нов, впечатляващ кораб“. Тя каза още, че точният брой на хората на борда в този ден не е известен, „но смятаме, че е имало около 150 души, като се предполага, че още 300 войници е трябвало да се качат на борда по-нататък в архипелага“.

От 2004 г. насам музеят „Васа“ си сътрудничи с Катедрата по имунология, генетика и патология към Университета в Упсала, която изследва всички скелети, за да разбере колкото се може повече за различните хора на обречения кораб. „Извличането на ДНК от кости, които са престояли на морското дъно 333 години, е много трудно, но не и невъзможно“, казва Мари Алeн, професор по съдебна генетика от Университета в Упсала. „Казано по-просто, не открихме Y-хромозоми в генома на „Ге“, но не можехме да бъдем напълно сигурни и искахме резултатите да бъдат потвърдени“, обясни тя. 

Затова шведите се обръщат към базираната в Делауеър лаборатория за ДНК идентификация към въоръжените сили на САЩ. Благодарение на съдебномедицинската експертиза при нов тест успяхме да потвърдим, че индивидът „Ге“ е бил жена“, обясни Ален.

Смята се, че „Васа“, който е трябвало да се отправи към военноморска база край Стокхолм, за да изчака качването на войниците, е потънал, защото е нямал баласт, който да противодейства на тежките му оръдия.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
Бебетата започват да учат език преди раждането си? Бебетата започват да учат език преди раждането си?
Защо той избра нея?  Защо той избра нея? 
Трите зодии, които никога не прощават изневярата Трите зодии, които никога не прощават изневярата
Осем неловки ситуации в леглото и как да излезеш от тях Осем неловки ситуации в леглото и как да излезеш от тях
„Светът във война. 1939-1945“ от Макс Хейстингс – венецът на военната историческа литература (предложение за четене) „Светът във война. 1939-1945“ от Макс Хейстингс – венецът на военната историческа литература (предложение за четене)
Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото
Красотата на танца Красотата на танца
Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка
ТЕСТ: Коя героиня от видео игра си? ТЕСТ: Коя героиня от видео игра си?
Любима и бърза постна рецепта: Как да си приготвим вкусни домати с ориз Любима и бърза постна рецепта: Как да си приготвим вкусни домати с ориз
"Умна" превръзка контролира процеса на зарастване на рани "Умна" превръзка контролира процеса на зарастване на рани
ТЕСТ: Кое е духовното ти животно? ТЕСТ: Кое е духовното ти животно?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби