Никола, Мишо и Анета – как трите осиротели мечета получиха шанс за нов живот

След рехабилитация в специализиран център в Гърция трите мечета отново са в дивата природа

14 май 2024

Трите осиротели мечета Никола, Мишо и Анета получиха нов шанс за щастлив живот. В рамките на няколко съвместни операции малките мечета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и, в крайна сметка, върнати обратно в природата, съобщават от природозащитната организация WWF. Експертите са единодушни, че на тази възраст мечетата са изключително уязвими и без адекватна човешка намеса не са били в състояние да оцелеят.  

„Когато едно мече остане без майка, то няма от кого да усвои необходимите умения за живот. Няма откъде да научи как да си набавя храна, как да се защитава, да се крие, да различава опасностите и да се катери по дърветата. Престоят му в рехабилитационен център, където да се научи да бъде истинска мечка в спокойна среда, незастрашена от хората, е неговият единствен шанс за оцеляване. Така, освен че опазваме неговия живот, работим и за превенция на евентуални бъдещи конфликти с потенциални щети“, разказва консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ и член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Photo credit: WWF

Трите мечета бяха пуснати отново на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки, на територията на Национален парк „Рила“. Те бяха транспортирани до там, настанени в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва след като от Центъра за рехабилитация Арктурус прецениха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове.

Освобождаването на мечетата се състоя при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите. Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от WWF и НП „Рила“. 

Photo credit: WWF

Акцията по спасяването и пускането им в природата е осъществена от WWF, съвместно с Министерството на околната среда и водите (МОСВ), фондация „Четири лапи“ и Арктурус (ARCTUROS) – Гърция.

Photo credit: WWF

Историята на трите мечета  

През юли Спасителният отряд на WWF, с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“, проведоха акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, само и уплашено, мечето, получило името Никола, бе намерило убежище на дърво в двора на имот в село Костенец. След внимателно планиране на операцията то бе свалено на земята в прегръдките на един от членовете на Отряда, който се покатери на дървото, за да прихване изтощеното от глада и жегата мече.

През октомври, в разстояние от няколко седмици, Отрядът спаси две мечета-сирачета, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. Така малката Анета и братчето ѝ Мишо получиха още един шанс за живот. Те прекараха известно време в Парк за мечки Белица, управляван съвместно от „Четири лапи“ и фондация “Бриджит Бардо”, единственото защитено място в България, което осигурява шанс за нов живот на спасени мечки. След това бяха транспортирани до специализирания център за рехабилитация „Арктурус“.

„Нашата грижа не приключва с освобождаването на мечетата. Имаме готовност за редовни посещения на терен, за поставяне и проверка на фотокапани за наблюдение, както и за повторното им залавяне при нужда. Мечетата носят специални GPS нашийници с помощта на които можем да проследяваме движението им. Но ще се намесваме само в краен случай – ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение“, допълва Дуцов. 

Photo credit: WWF

От 2019 г. насам това е третата операция по освобождаване на мечета в техния естествен хабитат, която се провежда в България, и втората с участието на WWF. Хуба, Вихър и Горан, които бяха намерени сами в Родопите и прекараха близо година на възстановяване в центъра „Арктурус“, бяха върнати обратно в дивата природа през пролетта на 2022 г.

Природозащитната организация WWF следва научно-базирана програма, която цели предотвратяването на потенциални конфликти между мечки и хора. Водеща роля тук играе Спасителният отряд на WWF, съставен от опитни експерти, който се отзовава на сигнали на граждани, монтира електропастири около засегнати имоти и консултира местните хора как да се предпазят от нежелана среща с мечка. WWF приветства всеки, който би искал да помогне на Отряда в неговата мисия.

Коментирай »
Препоръчваме още
 „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Пет скрити качества на истинския джентълмен Пет скрити качества на истинския джентълмен
Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря! Пълнен омлет - перфектната бърза вечеря!
Красотата на моста Голдън Гейт в Сан Франциско Красотата на моста Голдън Гейт в Сан Франциско
Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши
Как да преодоляваме тревогата и стреса Как да преодоляваме тревогата и стреса
„Да покориш себе си“ – вдъхновяващата история на Силвия Аздреева (предложение за четене) „Да покориш себе си“ – вдъхновяващата история на Силвия Аздреева (предложение за четене)
Учени откриха формулата на добрия нощен сън Учени откриха формулата на добрия нощен сън
Срещу акне и екзема: Не пропускайте миенето на кожата зад ушите и между пръстите на краката Срещу акне и екзема: Не пропускайте миенето на кожата зад ушите и между пръстите на краката
„Татко ме избра“ от Анета Дучева обяснява на езика на децата деликатни ситуации от света на възрастните „Татко ме избра“ от Анета Дучева обяснява на езика на децата деликатни ситуации от света на възрастните
Самочувствие за по-добър...секс Самочувствие за по-добър...секс
Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания (предложение за четене) Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби