„Парфюмът на изгнанието“ – поетичен роман за семейните рани, прошката и любовта (предложение за четене)

Историята проследява четири поколения жени, белязани от войната и арменския геноцид

„Парфюмът на изгнанието“ – поетичен роман за семейните рани, прошката и любовта (предложение за четене)

Френската писателка Ондин Каят/Photo credit: Издателство „Ентусиаст“

Френската писателка Ондин Каят дебютира у нас с най-успешната си книга „Парфюмът на изгнанието“. Разтърсващ и прочувствен, този роман отдава почит към живота, света и човечеството, особено арменския народ. Пропит с опияняващи аромати, сюжетът е вдъхновен от личната история на авторката и разглежда с дълбочина и финес връзката между майка и дъщеря, предаването на родовите травми и устойчивостта на човешкия дух пред всякакви изпитания.

До момента Ондин Каят е публикувала девет заглавия, като сред тях най-търсеното и коментирано е „Парфюмът на изгнанието“. Известната френска журналистка Татяна дьо Роне го определя като „елегантен и завладяващ роман, който оставя незабравими следи“. Отделно от писателската си кариера Каят е ангажирана с различни социални каузи. По нейна инициатива е създадена глобалната лотария „Да заложим за един по-добър свят“, чиято цел е да финансира големи хуманитарни проекти.

Всичко започва със смъртта на Нона – бабата на Талин, която отглежда, напътства и подкрепя внучката си във всеки етап от живота ѝ. Тя я учи да разпознава цяла вселена от неуловими аромати и да ги превръща в невероятни парфюми. След кончината ѝ Талин е изправена пред предизвикателството да бъде начело на компанията, създадена от баба ѝ.

Под жасминовия храст в градината на Нона младата жена открива кожен бележник – тайния дневник на своята прабаба Луиз. Страниците му разкриват драматичното минало на семейството: арменския геноцид, страха, ужаса и изгнаничеството, през които са преминали предците ѝ. Но също така и надеждата, и способността за възкресение, съпровождащи всеки мъчителен период от човешката история. Като повдига завесата над тайните и травмите от миналото на своя род, Талин намира сили да се освободи от кошмарите, които я преследват в собствения ѝ живот, за да започне да го живее свободно и пълноценно.

Тази обаятелна одисея потапя читателите сред шепота на миналото, копнежа за промяна и обещанието за надежда, които ехтят на всяка страница. „Парфюмът на изгнанието“ трогателно напомня, че дори и най-дълбоките рани могат да се превърнат в източник на сила по пътя на израстването.

Photo credit: Издателство „Ентусиаст“

Коментирай »
Препоръчваме още
Най-странните новогодишни традиции по света Най-странните новогодишни традиции по света
Пет лесни начина да отслабнем, докато седим на бюрото в офиса Пет лесни начина да отслабнем, докато седим на бюрото в офиса
Вана с кафе и кафето като лекарство Вана с кафе и кафето като лекарство
ТЕСТ: Силна жена ли си? ТЕСТ: Силна жена ли си?
„Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене) „Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене)
5 начина да забавиш темпото във връзката си 5 начина да забавиш темпото във връзката си
6 знака, че ти си жената, с която той иска да остарее 6 знака, че ти си жената, с която той иска да остарее
Бракът докарва четири килограма отгоре Бракът докарва четири килограма отгоре
„Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене) „Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене)
ТЕСТ: Какво най-много ценят в теб приятелите ти?  ТЕСТ: Какво най-много ценят в теб приятелите ти? 
Днес е Зимна Богородица – празнуваме Сретение Господне и Петльовден по стар стил Днес е Зимна Богородица – празнуваме Сретение Господне и Петльовден по стар стил
Диетата Сонома – удоволствие от храненето Диетата Сонома – удоволствие от храненето
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби