Почина проф. Симеон Хаджикосев

Отиде си изтъкнатият литературен историк, критик и изследовател, университетски преподавател, писател и преводач проф. д-р Симеон Хаджикосев

снимки: издателство „Персей“

Почина изтъкнатият литературен историк, критик и изследовател, университетски преподавател, писател и преводач проф. д-р Симеон Хаджикосев.

Авторът на 13-томната поредица „Западноевропейска литература” си отиде на 29 декември 2020 година.

Никой литературен историк или писател в света не е създавал сам такава обемна и пълна многотомна история на западноевропейската литература от Средновековието до ХХ век включително.

Последният, тринайсти том от нея е посветен на великите австрийски романисти на ХХ век Франц Кафка, Йозеф Рот и Роберт Музил.

Няколко пъти проф. Симеон Хаджикосев бе определян като най-любим преподавател в класацията на своите студенти в СУ „Св. Климент Охридски“.

В годините на тоталитаризма той беше един от първите литературни изследователи, които реабилитираха българския символизъм в лицето на Яворов, Дебелянов, Траянов и Лилиев.

Сред забележителните му книги (общият им брой е над 40) са неговите мемоари „Записки на конформиста”, „Записки на вътрешния емигрант” и „Което е било и ще бъде”, които показват и майсторството му като писател.

Симеон Хаджикосев е и един от най-големите български полиглоти, владеещ много езици. В негов превод бе представена поезията на средновековните трубадури, както и книги на различни писатели, като напр. Нобеловия лауреат Патрик Модиано.

Проф. Симеон Хаджикосев е роден в София на 7 март 1941 година в семейство на чиновник. По бащина линия родът му е от Централния Балкан, а по майчина – от Македония. Завършва Българска филология в Софийския университет през 1965 г. като отличник на випуска. След това започва 50-годишната му университетска кариера като преподавател по антична и западноевропейска литература.

Съпругата му Мария е от рода на Димчо Дебелянов. Имат двама синове – Роман и Антон.

Проф. Симеон Хаджикосев е носител на много награди, сред които за критика и публицистика на Съюза на българските писатели, както и на Националната награда за литературна критика на Министерство на културата и Община Панагюрище „Нешо Бончев“ (2019).

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Американец влезе в горяща сграда, за да спаси бирата си
10 начина да пътуваме повече и да пестим пари
Кой е най-добрият приятел на човека?
Научно доказано: Ракията е лековита
5 маски за лице с… банан!
„Бохемска рапсодия“ стана най-старата песен с над 1 млрд. гледания в YouTube
Били Айлиш ще изпее песента към 25-ия филм за Джеймс Бонд
Ръчен багаж в самолета – всичко, което трябва да знаете
Не загърбвай огледалото заради зачервения нос
Десет любопитни факта за червеното вино
Рицарите изчезнаха
Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби