Почитаме двама мъченика и един патриарх

Всички те отдали живота си в служба на Христа

16 февруари 2024

Photo via Canva.com/AI Generated Image 

На 16 февруари Църквата чества светите мъченици Памфил и Порфирий. На същия ден почитаме и свети Флавиан, патриарх Константинополски.

Св. Флавиан, патриарх Константинополски

Св. Флавиан първоначално бил презвитер в Цариград. За голямото му въздържание и добродетелен живот той бил избран от клира и от народа за Цариградски патриарх. В това време Църквата била вълнувана от лъжеучението на Евтихий. Патриарх Флавиан твърдо защитавал православното учение. Патриархът свикал в 448 година поместен събор и поискал Евтихий да се яви на него. Дълго Евтихий не се покорявал на повелята на патриарха и най-после дошъл, придружен от въоръжени войници, които той измолил от императора за своя защита. Евтихий се съюзил с враговете на Флавиан и съумял да разположи в своя полза императора и неговата съпруга.

На другата година бил свикан в Ефес събор от съмишленици на Евтихий под председателството на Диоскор, александрийски патриарх (449 г.). На тоя събор, известен в историята под названието "разбойнически", Флавиан бил наклеветен, че внася нови догми в Църквата. Св. Флавиан бил осъден като лъжеучител. Като узнал за това, римският папа св. Лъв обявил определенията на беззаконния събор за недействителни. Впоследствие бил свикан Четвърти вселенски събор в Халкидон в 451 година. Тоя събор, на който присъствали 630 епископи, осъдил ереста на Евтихий и определил да се изповядва Иисус Христос с две естества – неслитно, неразделно, неразлъчно и неизменно. Пред събора било прочетено посланието на св. Лъв до Флавиан, в което папата излагал учението за въплъщението на Сина Божий. Всички отци на Халкидонския събор признавали това за апостолско учение.

Св. мъченици Памфил и Порфирий  

Памфил бил от Берит-Бейрут, презвитер в Кесария Палестинска, известен с благотворителните си дела. Работил книжовно за запазване невредим текста на Св. Писание. Той бил голям аскет и много се трудил за преписването и поправянето на грешки в повредени от преписвачи Новозаветни текстове. Поправените копия св. Памфил преписвал и разпращал на тези, които пожелаели да ги имат, с което обърнал към Христа много езичници. Преследван, мъчен, затварян в тъмница и посечен с меч.

Порфирий бил слуга и възпитаник на Памфила. След жестоки мъчения, повесили и разпалили огън под него и тъй предал душата си на Бога. С тях пострадали и други - посечени с меч в началото на IV век.

Коментирай »
Препоръчваме още
ТЕСТ: Колко ти е слаб ангелът?
Знаците на изневярата
Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло
Как да разбереш, че сте се превърнали в скучна двойка
Innerglow с нов сингъл – “Безразличен”
Най-доброто време за чаша кафе
ТЕСТ: Какво най-много ценят в теб приятелите ти? 
Доказано: Мъжете не разбират жените
Трите зодии, които никога не прощават изневярата
Шест храни, които помагат да се справим с подутия корем
Когато храната и сексът вървят ръка за ръка
Най-миризливите храни в света
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби