снимка: sxc.hu

Насилието в семейството е свързано не само с употребата на алкохол в големи количества, а с начина, по който пием, установиха американски учени. Тяхното изследване е публикувано в списание Addiction и цитирано от БГНЕС.

Служители на центъра за профилактични изследвания в Калифорния и Университета в Аризона анкетирали над 1500 калифорнийски двойки, събирайки информация за начина, по който пият алкохол: в ресторанти, барове, на купони, вкъщи, с приятели у тях, в парка или на друго обществено място. Учените открили, че мъжката агресия спрямо жените е нараствала, ако двамата партньори имат навика да пият навън в бар или на купони. В същото време женската агресия е нараствала в случай, че мъжът е пропускал да обърне по някоя и друга чашка у дома.

Авторите на проучването обръщат внимание на факта, че не трябва да се отчита само употребата на спиртни напитки, но и обстоятелствата свързани с пиенето, защото именно те могат да провокират насилието.

"Най-вероятно случаите на насилие в рисковите семейства може да бъдат намалени, ако те бъдат призовани да не пият в конкретни ситуации. Този съвет би могъл да бъде по-ефикасен в краткосрочна перспектива, вместо призивите да не се пие въобще", смятат учените.

Коментирай >