„Сто нощи“ – еротичен ноар за любовта, изневярата и формите на лъжата

Испанският писател Луисхè Мартин дебютира у нас с най-успешната си книга

„Сто нощи“ – еротичен ноар за любовта, изневярата и формите на лъжата

Photo credit: „Ентусиаст“

Около половината от хората признават, че са изневерявали сексуално на партньора си. А дали другата половина казват истината, или лъжат? Романът „Сто нощи“ от Луисхè Мартин показва, че има само един начин да се провери: да се проучи животът им с помощта на детективи или чрез средствата на електронния шпионаж.

Eдновременно фантазия на перверзен моралист и на социален антрополог, книгата завладява испанската публика със своята проникновеност и печели наградата „Ералде“ за 2020 г.

Луис Гарсия Мартин, известен като Луисхè Мартин, е роден и израснал в Мадрид, след което следва в университета „Комплутенсе“. Повлиян от Хорхе Луис Борхес и Хулио Кортасар, той публикува първата си книга с разкази през 1989 г. Оттогава е написал повече от дванайсет художествени и публицистични произведения.

Луис Гарсия Мартин/Photo credit: „Ентусиаст“

„Сто нощи“ представя един антропологичен експеримент – изследване върху шест хиляди души без тяхното съгласие, за да се стигне накрая до надеждна статистика за сексуалното поведение и навици на съвременното общество.

Ирене, главната героиня, търси в сексуалността тайните на човешката душа. Като млада тя заминава от Мадрид за Чикаго, за да учи психология в университета, и там, далеч от семейството си, започва да анализира почти научно мъжете, които среща и с които има интимни отношения. Безпристрастният ѝ поглед се променя, когато се влюбва в аржентинеца Клаудио, криещ в себе си болезнена тайна.

Photo credit: „Ентусиаст“

Романът анализира различните форми на любовта и сексуалното поведение (някои радикални и крайни), изневярата, скритите желания, табутата, половинчатите истини и измамите, които понякога владеят личните отношения. И като в гениална игра авторът включва досиета на прелюбодейци, създадени по негова молба от писателите Едурне Портела, Мануел Вилас, Серхио дел Молино, Лара Морено и Хосе Овехеро, представляващи стимулиращо упражнение по литературен промискуитет.

Книгата е едновременно сантиментална рефлексия, еротично проучване и полицейско разследване на убиец, който не е оставил никаква следа от престъплението си.

Коментирай »
Препоръчваме още
Бракът е полезен за сърцето Бракът е полезен за сърцето
12 неща, които умните хора никога не разкриват за себе си 12 неща, които умните хора никога не разкриват за себе си
Как да се преборим със скуката в дъждовното време Как да се преборим със скуката в дъждовното време
14 неща, които трябва да направиш, преди да станеш на 35 14 неща, които трябва да направиш, преди да станеш на 35
Шест храни, които помагат на тялото ни да гори мазнини Шест храни, които помагат на тялото ни да гори мазнини
Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания (предложение за четене) Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания (предложение за четене)
„Homo sapienne“ от една „неочаквана литературна звезда“ (предложение за четене) „Homo sapienne“ от една „неочаквана литературна звезда“ (предложение за четене)
Пикът на изневерите за годината Пикът на изневерите за годината
Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност Проучване: Децата с астма са изложени на риск от тревожност
Предложение за четене: „Добрата дъщеря“ - спиращ дъха трилър от Карин Слотър Предложение за четене: „Добрата дъщеря“ - спиращ дъха трилър от Карин Слотър
Градинарството бори депресията Градинарството бори депресията
5 трика за плосък корем 5 трика за плосък корем
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби