Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие

Съпрузите, които имат чести контакти както с майката, така и със свекървата или тъщата, се възползват от два източника на близка майчина подкрепа

снимка: sxc.hu

В комедиите свекървите и тъщите са представяни като деспотични и склонни да се месят в живота на младите, но ново изследване установи, че прекарването на известно време с тях прави семейството по-щастливо, съобщава БГНЕС.

Съпрузите, които имат чести контакти както с майката, така и със свекървата или тъщата, се възползват от два източника на близка майчина подкрепа, казват изследователите. "Това отразява значението на близките семейни отношения", казва д-р Мелиса Уейнбърг от университета Дийкин в Австралия.

"Това означава, че хората с балансиран семеен живот вероятно се радват на по-голямо щастие от тези, които се виждат по-често с една част от семейството и по-малко с друга част", допълва изследователката.

Ако се поддържат връзки само с едната майка, "тогава няма равновесие в семейството,което е може би примесено с разочарование и дори възмущение от партньора без връзка с роднините си", установили учените. Създаденият от тях индекс на щастието показал, че семействата с ежеседмични контакти с майката и свекървата или тъщата са с индекс 78,7, над средното равнище от 73,7-76,7.

Семействата с чести контакти с майката имат индекс от 74 от общо 100 точки, а тези с чести срещи със свекървата или тъщата са с индекс 73,1. Семействата, които рядко или никога не се срещали нито с майката, нито със свекървата или тъщата, са с индекс 71,6 или под средното равнище.

Изследването по телефона сред 2000 австралийци установило още, че цялостното лично щастие, измерващо задоволството от собствения живот, на практика е останало непроменено спрямо края на 2011 г. За първи път хората били попитани как биха прекарали два часа от седмицата, в които могат да правят каквото си поискат. Повечето участници избрали да прекарат това време със семейството си (12%), а най-малък брой избрали секса (0,2%).

Мъжете предпочели да прекарат времето си в сърфиране, игра на голф и риболов, а жените избрали да прекарат двата часа в четене.

Коментирай »
След изолацията: Отваряме нова страница в представите си как да бъдем щастливи
Вечният коледен хит: „All I Want For Christmas Is You“ на Марая Кери оглави Billboard Hot 100
Трите ключа към щастието
Колбасите намаляват мъжката потентност
Щастието се постига с чиста съвест и семейство
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Кари, Шарлот и Миранда от „Сексът и градът“ се завръщат (ВИДЕО)
Предложение за четене: „Ще те защитя“ от Питър Мей
Защо лошите момчета са толкова секси?
Как да бъдеш дама
Това не се брои! Три случая, в които изневярата е разрешена
Отпуска само през лятото
Проучване: Средиземноморската диета удължава живота при хора с риск от сърдечни болести
Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене)
Още един плюс на Средиземноморската диета: Понижава риска от проблеми с паметта при пациенти с множествена склероза
За котетата и законите на физиката
Руснаци поискаха откуп за отвлечена котка
Защо мъжете те виждат като „само приятел“ и 5 начина да го промениш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби