Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие

Съпрузите, които имат чести контакти както с майката, така и със свекървата или тъщата, се възползват от два източника на близка майчина подкрепа

снимка: sxc.hu

В комедиите свекървите и тъщите са представяни като деспотични и склонни да се месят в живота на младите, но ново изследване установи, че прекарването на известно време с тях прави семейството по-щастливо, съобщава БГНЕС.

Съпрузите, които имат чести контакти както с майката, така и със свекървата или тъщата, се възползват от два източника на близка майчина подкрепа, казват изследователите. "Това отразява значението на близките семейни отношения", казва д-р Мелиса Уейнбърг от университета Дийкин в Австралия.

"Това означава, че хората с балансиран семеен живот вероятно се радват на по-голямо щастие от тези, които се виждат по-често с една част от семейството и по-малко с друга част", допълва изследователката.

Ако се поддържат връзки само с едната майка, "тогава няма равновесие в семейството,което е може би примесено с разочарование и дори възмущение от партньора без връзка с роднините си", установили учените. Създаденият от тях индекс на щастието показал, че семействата с ежеседмични контакти с майката и свекървата или тъщата са с индекс 78,7, над средното равнище от 73,7-76,7.

Семействата с чести контакти с майката имат индекс от 74 от общо 100 точки, а тези с чести срещи със свекървата или тъщата са с индекс 73,1. Семействата, които рядко или никога не се срещали нито с майката, нито със свекървата или тъщата, са с индекс 71,6 или под средното равнище.

Изследването по телефона сред 2000 австралийци установило още, че цялостното лично щастие, измерващо задоволството от собствения живот, на практика е останало непроменено спрямо края на 2011 г. За първи път хората били попитани как биха прекарали два часа от седмицата, в които могат да правят каквото си поискат. Повечето участници избрали да прекарат това време със семейството си (12%), а най-малък брой избрали секса (0,2%).

Мъжете предпочели да прекарат времето си в сърфиране, игра на голф и риболов, а жените избрали да прекарат двата часа в четене.

Коментирай »
Още по темата
След изолацията: Отваряме нова страница в представите си как да бъдем щастливи
Вечният коледен хит: „All I Want For Christmas Is You“ на Марая Кери оглави Billboard Hot 100
Трите ключа към щастието
Колбасите намаляват мъжката потентност
Щастието се постига с чиста съвест и семейство
Препоръчваме още
3 съвета как да се погрижим за косата си през лятото
Четири безотказни техники, с които се накараш да започнеш диета
Не бързайте със секса в началото на връзката
Пет изпитани техники, с които да останеш хладнокръвна в напрегнати ситуации
Тренировка вкъщи: Четири подходящи и супер ефективни упражнения (и как да ги изпълним правилно)
Най-ефективно се спортува с...
Най-добрите песни на 2019 година
„Бурята, създадена от нас“ излиза едновременно на над 20 езика (предложение за четене)
Топ 10 на най-сексапилните акценти в света
„Приказки от Горната и Долната земя“ от страстната пътешественичка Изабела Шопова (предложение за четене)
Как да се предпазим от енергийните вампири
„Отвлечена“ дава началото на нова кървава поредица в духа на „Мълчанието на агнетата“
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби