Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие

Съпрузите, които имат чести контакти както с майката, така и със свекървата или тъщата, се възползват от два източника на близка майчина подкрепа

Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие

снимка: sxc.hu

В комедиите свекървите и тъщите са представяни като деспотични и склонни да се месят в живота на младите, но ново изследване установи, че прекарването на известно време с тях прави семейството по-щастливо, съобщава БГНЕС.

Съпрузите, които имат чести контакти както с майката, така и със свекървата или тъщата, се възползват от два източника на близка майчина подкрепа, казват изследователите. "Това отразява значението на близките семейни отношения", казва д-р Мелиса Уейнбърг от университета Дийкин в Австралия.

"Това означава, че хората с балансиран семеен живот вероятно се радват на по-голямо щастие от тези, които се виждат по-често с една част от семейството и по-малко с друга част", допълва изследователката.

Ако се поддържат връзки само с едната майка, "тогава няма равновесие в семейството,което е може би примесено с разочарование и дори възмущение от партньора без връзка с роднините си", установили учените. Създаденият от тях индекс на щастието показал, че семействата с ежеседмични контакти с майката и свекървата или тъщата са с индекс 78,7, над средното равнище от 73,7-76,7.

Семействата с чести контакти с майката имат индекс от 74 от общо 100 точки, а тези с чести срещи със свекървата или тъщата са с индекс 73,1. Семействата, които рядко или никога не се срещали нито с майката, нито със свекървата или тъщата, са с индекс 71,6 или под средното равнище.

Изследването по телефона сред 2000 австралийци установило още, че цялостното лично щастие, измерващо задоволството от собствения живот, на практика е останало непроменено спрямо края на 2011 г. За първи път хората били попитани как биха прекарали два часа от седмицата, в които могат да правят каквото си поискат. Повечето участници избрали да прекарат това време със семейството си (12%), а най-малък брой избрали секса (0,2%).

Мъжете предпочели да прекарат времето си в сърфиране, игра на голф и риболов, а жените избрали да прекарат двата часа в четене.

Коментирай »
Още по темата
След изолацията: Отваряме нова страница в представите си как да бъдем щастливи След изолацията: Отваряме нова страница в представите си как да бъдем щастливи
Вечният коледен хит: „All I Want For Christmas Is You“ на Марая Кери оглави Billboard Hot 100 Вечният коледен хит: „All I Want For Christmas Is You“ на Марая Кери оглави Billboard Hot 100
Трите ключа към щастието Трите ключа към щастието
Колбасите намаляват мъжката потентност Колбасите намаляват мъжката потентност
Щастието се постига с чиста съвест и семейство Щастието се постига с чиста съвест и семейство
Препоръчваме още
Танцуваш, а телефонът ти се зарежда Танцуваш, а телефонът ти се зарежда
Какво е общото между часовника и водата: Рецептата на Тяна Пресолска за здраве и красота Какво е общото между часовника и водата: Рецептата на Тяна Пресолска за здраве и красота
Спанакът предпазва от затлъстяване Спанакът предпазва от затлъстяване
И ароматът на сапуни привлича комарите И ароматът на сапуни привлича комарите
3 бързи стъпки, с които да влезем във форма след празниците 3 бързи стъпки, с които да влезем във форма след празниците
„Новата къща“ от Тес Стимсън изважда стари тайни наяве (предложение за четене) „Новата къща“ от Тес Стимсън изважда стари тайни наяве (предложение за четене)
„Нашето вечно утре“ – интимна възхвала за златния век на видеоигрите (предложение за четене) „Нашето вечно утре“ – интимна възхвала за златния век на видеоигрите (предложение за четене)
Най-здравословната професия Най-здравословната професия
Мед за раните, банани срещу махмурлук Мед за раните, банани срещу махмурлук
Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети Популярни и противоречиви: Топ 10 на най-ефективните диети
Що за човек си според салатите, които харесваш   Що за човек си според салатите, които харесваш  
Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби