След изолацията: Отваряме нова страница в представите си как да бъдем щастливи

Хората са променили възгледите си за това какво ги прави щастливи

снимка: StockSnapPixabay 

Несигурността и изолацията по време на карантинните мерки през 2020 година са накарали хората да променят възгледите си за това какво ги прави щастливи и какво определят като житейски важно.

Това показват резултатите от глобално проучване за щастието Wall’s Happiness Research 2020*.

Повече от половината участници в проучването споделят, че си дават по-ясна сметка за значението на социалните контакти и живота в общност.

От нови взаимоотношения със съседите до възобновяване на контактите със стари приятели – хората отварят нова страница в представите си как да бъдат щастливи.

65% от анкетираните признават, че трайно са променили възгледите си за това какво е щастие.

Резултатите от изследването сочат, че щастието е изведено като приоритет и че сега онова, което най-съществено допринася за него, е грижата за хората.

Ето как отговарят участниците в проучването на въпроса какво е важно и какво ги прави щастливи у дома по време на изолация:

  • 58% от анкетираните от различни поколения отговарят, че това са човешките взаимоотношения
  • 45% посочват прекарването на време на открито
  • 42% – физическите упражнения
  • 35% – работата

Над три четвърти (78%) от хората в световен мащаб са убедени, че щастието трябва да бъде поставено над парите. Тази заявка за промяна се подкрепя от по-младите членове на обществото, като във възрастовата група 25-34 години се наблюдава най-голям дял привърженици.

Вместо да оценяват с приоритет индивидуалния финансов успех, статуса и личното имущество, днес хората придават по-голямо значение на социалните контакти и битието в общност като фактори, които са изключително важни за щастието.

„Това, което сочат данните, е индикация за по-широка обществена промяна. Твърде дълго хората свързваха материалното имущество, финансовия просперитет и успеха с щастието. И макар че всичко това несъмнено е важно, сега все повече осъзнаваме, че именно човешките взаимоотношения и контакти внасят истински смисъл и щастие в живота", посочва лорд Ричард Лайърд, професор в London School of Economics и съавтор на Доклад за световното щастие.

„Прекалено дълго хората търсеха щастието в грешната посока, докато времето, прекарано в изолация от семейството и приятелите, промени оценката ни за значимостта на човешките взаимоотношения и подкрепата на общността“, добавя той

„Социалното свързване е за цял живот, а не само за периодите на затваряне. Когато поддържаме градивни отношения с другите, всички се чувстват по-щастливи. Става дума най-вече за малки стъпки – например обикновени жестове на доброта, поздрав или усмивка, да покажем, че ни е грижа за някого, да вдигнем телефона, вместо да изпратим съобщение, да изразим признателност и и да казваме „благодаря“. Тези малки жестове водят до натрупване”, посочва Ванеса Кинг, един от методолозите на проучването и експерт в областта на позитивната психология.

*Проучването Wall’s Happiness Research 2020 е осъществено през 2020 година и обхваща 12 500 души от 12 страни – Великобритания, Германия, Италия, Финландия, Ирландия, Турция, Мексико, Индия, Пакистан, Филипините, Индонезия и Тайланд

Коментирай »
Празнуваме Световния ден на щастието
Топ 10 на най-щастливите песни (ВИДЕО)
Не парите, спортът ни прави щастливи
Влюбени разкриват какъв е ключът към щастлива връзка
Пет стъпки за по-щастлив живот
Трите ключа към щастието
10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи
Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията?
Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие
Щастието се постига с чиста съвест и семейство
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло
Багаж в последния момент - ами сега?
Откажи му с финес
Драма, драма, драма...
ТЕСТ: Кой е мъжът, който ще разбие сърцето ти?
Защо не бива да убиваме паяците у дома
Какво казват сентенциите за жените
Как се забавляват актьорите от „Игра на тронове“ (ВИДЕО)
„Малки жени“ - вълнуващ нов прочит на един от най-обичаните класически романи
Храненето пред телевизора води до затлъстяване
Предложение за четене: Трилогията „Къщата на духовете”, „Дъщеря на съдбата” и „Портрет в сепия” на Исабел Алиенде
10 трика за успокоение на нервите за по-малко от 10 минути
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби