След изолацията: Отваряме нова страница в представите си как да бъдем щастливи

Хората са променили възгледите си за това какво ги прави щастливи

3 март 2021

снимка: StockSnapPixabay 

Несигурността и изолацията по време на карантинните мерки през 2020 година са накарали хората да променят възгледите си за това какво ги прави щастливи и какво определят като житейски важно.

Това показват резултатите от глобално проучване за щастието Wall’s Happiness Research 2020*.

Повече от половината участници в проучването споделят, че си дават по-ясна сметка за значението на социалните контакти и живота в общност.

От нови взаимоотношения със съседите до възобновяване на контактите със стари приятели – хората отварят нова страница в представите си как да бъдат щастливи.

65% от анкетираните признават, че трайно са променили възгледите си за това какво е щастие.

Резултатите от изследването сочат, че щастието е изведено като приоритет и че сега онова, което най-съществено допринася за него, е грижата за хората.

Ето как отговарят участниците в проучването на въпроса какво е важно и какво ги прави щастливи у дома по време на изолация:

  • 58% от анкетираните от различни поколения отговарят, че това са човешките взаимоотношения
  • 45% посочват прекарването на време на открито
  • 42% – физическите упражнения
  • 35% – работата

Над три четвърти (78%) от хората в световен мащаб са убедени, че щастието трябва да бъде поставено над парите. Тази заявка за промяна се подкрепя от по-младите членове на обществото, като във възрастовата група 25-34 години се наблюдава най-голям дял привърженици.

Вместо да оценяват с приоритет индивидуалния финансов успех, статуса и личното имущество, днес хората придават по-голямо значение на социалните контакти и битието в общност като фактори, които са изключително важни за щастието.

„Това, което сочат данните, е индикация за по-широка обществена промяна. Твърде дълго хората свързваха материалното имущество, финансовия просперитет и успеха с щастието. И макар че всичко това несъмнено е важно, сега все повече осъзнаваме, че именно човешките взаимоотношения и контакти внасят истински смисъл и щастие в живота", посочва лорд Ричард Лайърд, професор в London School of Economics и съавтор на Доклад за световното щастие.

„Прекалено дълго хората търсеха щастието в грешната посока, докато времето, прекарано в изолация от семейството и приятелите, промени оценката ни за значимостта на човешките взаимоотношения и подкрепата на общността“, добавя той

„Социалното свързване е за цял живот, а не само за периодите на затваряне. Когато поддържаме градивни отношения с другите, всички се чувстват по-щастливи. Става дума най-вече за малки стъпки – например обикновени жестове на доброта, поздрав или усмивка, да покажем, че ни е грижа за някого, да вдигнем телефона, вместо да изпратим съобщение, да изразим признателност и и да казваме „благодаря“. Тези малки жестове водят до натрупване”, посочва Ванеса Кинг, един от методолозите на проучването и експерт в областта на позитивната психология.

*Проучването Wall’s Happiness Research 2020 е осъществено през 2020 година и обхваща 12 500 души от 12 страни – Великобритания, Германия, Италия, Финландия, Ирландия, Турция, Мексико, Индия, Пакистан, Филипините, Индонезия и Тайланд

Коментирай »
Още по темата
Празнуваме Световния ден на щастието
Топ 10 на най-щастливите песни (ВИДЕО)
Не парите, спортът ни прави щастливи
Влюбени разкриват какъв е ключът към щастлива връзка
Пет стъпки за по-щастлив живот
Трите ключа към щастието
10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи
Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията?
Свекървата и тъщата увеличават семейното щастие
Щастието се постига с чиста съвест и семейство
Препоръчваме още
Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми
Толкова луда любов, че ни кара да ревнуваме: 5 двойки зодиакални знаци, които имат най-дълбока връзка
За котетата и законите на физиката
Най-близки до своята природа: Топ 8 на най-автентичните зодиакални знаци
„История с призраци“ от Лаура Фройденталер (предложение за четене)
„Започни да живееш, Клоуи Браун“ от Талиа Хибърт (предложение за четене)
Какво да хапваме в различните часове на деня
Паническото разстройство – как да го разпознаем
Магията започва „Десет минутки преди сън“ с детските книжки „Малкият еднорог“ и „Малката русалка“ (предложение за четене)
Как да се справим с натоварения си график - 5 безценни съвета
„Бегълка“ от краля на психологическия съспенс Харлан Коубън (предложение за четене)
Четири проблема, за които изобщо не трябва да ти пука
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби