Теодора Димова събира свои текстове в „Молитва за Украйна“ (предложение за четене)

Статиите издигат творчеството на Димова до незаобиколим критичен глас в дебата за бъдещето на света

Теодора Димова събира свои текстове в „Молитва за Украйна“ (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Сиела”

На пазара вече може да откриете „Молитва за Украйна“ от Теодора Димова – сборник с критични статии, които обичаната писателка публикува като колумнист в „Портал Култура“ и които засягат най-опасния за света конфликт в съвременния свят, а именно войната между Русия и Украйна.

Проследявайки мащабния сблъсък между двете държави от самото начало на руската агресия до февруари 2023 г., този сборник се превръща в хроника на болката и навярно е най-чувствителният и точен паноптикум на своето време.

„Героизмът на украинския народ предизвиква възхищение, но много по-силна е болката от сполетялото го страдание. Състраданието е подтикът да напиша текстовете, събрани в тази книга. Ако трябва да повторя думите на д-р Мартин Лутър Кинг, имам една мечта, моята мечта е един ден писателите да пишат така и да имат такова влияние в обществото, че да не позволяват на никого повече да започва война“, пише самата Теодора Димова в предговора на приносното издание.

За силата на пропагандата за мнимата миролюбивост, за ролята на творците, за силата на думите, както и още много болезнени точки, обрисували картината на обществените и политически реакции – „Молитва за Украйна“ е директна и остра публицистика, която не спестява критика и не се притеснява да назове проблеми, останали в сянката на злободневните теми.

Повече от година след нахлуването на руската армия на украинска земя, текстовете на българската писателка продължават да звучат все така актуално. Благодарение на натрупаната времева дистанция между „преди“ и „сега“, те очертават портрета на света от XXI век – портрет, изваян от разделения и трагизъм.

„Молитва за Украйна“ е онази активно заявена гражданска позиция, която издига творчеството на Димова до незаобиколим критичен глас в дебата за бъдещето на света.

Photo credit: Издателство „Сиела”

Из „Молитва за Украйна“ от Теодора Димова

ПРЕДГОВОР

Цяла година живеем с тревогата от войната на Русия срещу Украйна. Цяла година войната е основната тема в света. Сърцата ни са свити от болка, засегнати сме косвено, но украинският народ понася цялото страдание на войната. Нашите поколения израснаха в мир, знаехме за войната само от книгите и филмите. Не можехме да допуснем, че е възможно в Европа да има война.

Преди една година Русия извърши брутална агресия над Украйна. Нападението се готвеше отдавна, Русия струпваше войски и провеждаше учения по границата. Когато политици и дипломати казваха, че се готви инвазия в Украйна, от Кремъл отвръщаха с насмешка, че само луди хора могат да твърдят подобни неща. Светът очакваше нападението, но когато то беше извършено, ни беше трудно да повярваме, че е възможно такова варварско действие през двайсет и първи век.

Вече една година украинският народ е подложен на унищожителен обстрел с ракети, бомби и снаряди. Украинските градове са разрушени и обезлюдени. Унищожаването на инфраструктурата на страната е пряка цел на агресора. Украинците живеят в крайни лишения, но показват удивително мъжество.

Светът подкрепя борбата на украинския народ. В цивилизованите страни се провеждат шествия в подкрепа на нападнатата страна, веят се украински знамена, от десетки страни се изпраща хуманитарна, финансова и военна помощ. Съюзниците на Кремъл са по-малко от пръстите на едната ръка.

Всички говорят за мир, но войната се води повече от година и няма изгледи скоро да бъде прекратена. Най-позорна е позицията на тези, които наричат себе си миролюбци и призовават на Украйна да не се предоставят средства, с които тя да се брани. Това е прикрит зад кухи миролюбиви фрази призив страната да бъде окупирана от агресора.

В навечерието на годишнината от руската агресия в Киев се проведе безпрецедентна среща на върха Европейски съюз – Украйна. Подобен форум се провежда за първи път в държава, която е във война. Срещата се проведе на фона на вой от сирени. Европейски политици може би за първи път в живота си чуват такъв вой, но той вие в ушите на украинците вече една година ден и нощ, буди украинските деца и ги кара да се притискат в скутовете на майките си, докато те бягат към бомбоубежищата. Урсула фон дер Лайен заяви, че Украйна е истинско вдъхновение за Европа.

Европейският съюз и светът помагат на Украйна, но тя се нуждае от много по-голяма помощ, за да изтласка агресора от своята територия, за да се прекрати войната, за да се прекрати смъртта. Преговори за мир няма да започнат, докато Кремъл има надежда за победа. Светът трябва да помага на Украйна така, че да стопи всяка надежда на Кремъл. И тогава, когато се седне на масата на преговорите, да се говори честно, твърдо и добронамерено, за да бъдат отстранени всички предпоставки за бъдещи конфликти. Защото най-често бъдещите войни са заложени в несправедливите клаузи на мирните договори. Затова в евангелските блаженства Иисус Христос говори не за миролюбците, а за миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии. Мечтата ми е делото на тези синове Божии да успее.

Героизмът на украинския народ предизвиква възхищение, но много по-силна е болката от сполетялото го страдание. Състраданието е подтикът да напиша текстовете, събрани в тази книга. Ако трябва да повторя думите на д-р Мартин Лутър Кинг, имам една мечта, моята мечта е един ден писателите да пишат така и да имат такова влияние в обществото, че да не позволяват на никого повече да започва война.

Коментирай »
Още по темата
 „Не ви познавам“ от Теодора Димова стана носител на „Орлето на Хеликон“ „Не ви познавам“ от Теодора Димова стана носител на „Орлето на Хеликон“
Варна отново се превръща в литературна столица на родното Черноморие Варна отново се превръща в литературна столица на родното Черноморие
Препоръчваме още
Дори само една глътка вода от басейн може да предизвика диария Дори само една глътка вода от басейн може да предизвика диария
Шест деликатни начина да направиш първата крачка Шест деликатни начина да направиш първата крачка
Вкусни и здравословни: Любимите малини Вкусни и здравословни: Любимите малини
Пет филма на Тарантино, в които и храната играе главна роля Пет филма на Тарантино, в които и храната играе главна роля
Любимият ти сладолед издава характера ти Любимият ти сладолед издава характера ти
Кога хората са се научили да шият? Кога хората са се научили да шият?
Енергиен вампир: Как да го разпознаеш и да му се противопоставиш Енергиен вампир: Как да го разпознаеш и да му се противопоставиш
ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠 ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠
Топ 5 на най-ревнивите зодии в хороскопа Топ 5 на най-ревнивите зодии в хороскопа
Мъжете мразят такива жени Мъжете мразят такива жени
Свидетелство за историчност и памет: „Разкази с часовников механизъм“ от Фарук Шехич (предложение за четене) Свидетелство за историчност и памет: „Разкази с часовников механизъм“ от Фарук Шехич (предложение за четене)
Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение Какво трябва да знаем за сънната апнея – рискове, симптоми и лечение
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби