Жените сме супергерои! И тази канадка го доказва

Жена от Албeрта постави световен рекорд за най-голямо количество дарена кръв от представителка на нежния пол

27 март 2023
Жените сме супергерои! И тази канадка го доказва

Жена от канадската провинция Албeрта, която безвъзмездно предоставя кръв от почти шест десетилетия насам, постави световен рекорд за най-голямо количество дарена кръв от представителка на нежния пол, предаде ЮПИ.

Според Книгата на рекорди Гинес 80-годишната Джозефин Микалък е започнала да дарява кръв през 1965 г. Тогава тя е била на 22 години. Жената е дарила общо 203 единици кръв (една единица е малко под половин литър).

По думите на Микалък сестра ѝ я убедила за първи път да дари кръв. „Реших да се присъединя към нея и така започна всичко“, разказа тя.

Джозефин Микалък, чиято кръвна група е широко търсената нула положителна, твърди, че се радва на факта, че помага на други хора.

„Чувствам, че имам какво да даря“, добави тя. „Мога да го споделя с хора, които имат нужда от това“.

Източник: Ада Ефтимова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Не е срамно да си жена Не е срамно да си жена
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Ефектът Сюзан“ от Петер Хьог Предложение за четене: „Ефектът Сюзан“ от Петер Хьог
Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник? Защо рискът от тежък инфаркт е по-висок в понеделник?
Къде и как се е появило първото кюфте? Къде и как се е появило първото кюфте?
Предложение за четене: „Сърцето с девет стаи” - филигранен роман от Джанис Париат Предложение за четене: „Сърцето с девет стаи” - филигранен роман от Джанис Париат
Застрашена ли си от затлъстяване: Ето как да изчислиш индекса си на телесна маса Застрашена ли си от затлъстяване: Ето как да изчислиш индекса си на телесна маса
Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми
„Приказките на Лилит и Селена“: Божествения талант да бъдеш себе си (предложение за четене) „Приказките на Лилит и Селена“: Божествения талант да бъдеш себе си (предложение за четене)
Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“? Яденето на месо е мъжествено, приготвянето на барбекю - „мъжка работа“?
Най-вкусните палестински изкушения и една неустоима рецепта Най-вкусните палестински изкушения и една неустоима рецепта
Разказ за героизъм, нежност и надежда: „Рана“ от Захари Карабашлиев (предложение за четене) Разказ за героизъм, нежност и надежда: „Рана“ от Захари Карабашлиев (предложение за четене)
Събуди се красива до него Събуди се красива до него
Разгадай го още на първата среща Разгадай го още на първата среща
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби