Знаеш ли това за „Великият диктатор“? Шест любопитни факта за емблематичната трагикомедия на Чарли Чаплин

Лентата се смята за един от най-важните филми на Чаплин, показващ способността му да съчетава комедия и социален коментар по начин, който намира отклик сред публиката

Знаеш ли това за „Великият диктатор“? Шест любопитни факта за емблематичната трагикомедия на Чарли Чаплин

Photo credit: БНТ

"Великият диктатор" е класически комедийно-драматичен филм, режисиран от Чарли Чаплин и с негово участие. Излиза на екран през 1940 г. и се отличава със сатиричния си поглед към Адолф Хитлер и възхода на фашизма в Европа по това време.

Във филма Чаплин играе две роли - Аденоид Хинкел, пародия на Хитлер, и еврейски бръснар, който поразително прилича на Хинкел. Историята се върти около сбърканата самоличност на бръснаря и взаимодействието му с различни герои, включително колежка еврейка на име Хана и група антифашистки борци за свобода.

Чрез героите на Хинкел и бръснаря Чаплин използва хумор и сатира, за да засегне политически и социални проблеми от онова време, включително фашизма, антисемитизма и лошото отношение към малцинствените групи. Филмът съдържа и известната заключителна реч, произнесена от Чаплин в образа на бръснаря, която изразява надеждата му за по-добър свят, основан на любовта, толерантността и човечността.

Photo credit: БНТ

"Великият диктатор" е значително отклонение за Чаплин, тъй като това е първият му истински звуков филм и първата му откровено политическа творба. Въпреки първоначалните опасения за възприемането на филма, той се превръща в критически и комерсиален успех и печели пет номинации за Оскар. С течение на времето "Великият диктатор" е високо оценяван за своята смелост, остроумие и силно послание. Лентата се смята за един от най-важните филми на Чаплин, показващ способността му да съчетава комедия и социален коментар по начин, който намира отклик сред публиката.

Предлагаме ти шест интересни факта за емблематичния филм на Чарли Чаплин, подбрани от Българската национална телевизия:

🎬Първият звуков филм

Единайсет години след края на нямото кино, „Великият диктатор“ е първият звуков филм на Чарли Чаплин със записан диалог, продуциран изцяло от режисьора и актьора Чаплин.

🎬Изпълнение на две роли

Чаплин изпълнява две роли във филма – на еврейски бръснар и на европейски диктатор Аденоид Хинкел. За филма отбелязва: „Бих искал да помогна на всеки – ако е възможно – на евреин, неевреин, чернокож, бял човек…“ и дълго пише финалната реч на диктатора.

🎬Забрана в Германия

Адолф Хитлер забранил показването на филма „Великият диктатор“ в Германия и във всички окупирани страни, което продължило до 1957 г. Но самият диктатор си осигурил лична прожекция на копие, доставено през Португалия, и дори го гледал два пъти. Германски войници също гледали филма в Гърция като някои напуснали салона, а други останали.

🎬Съвпадения

Хитлер и Чаплин са родени в един месец и славата им съвпада във времето. Чаплин обаче е добре запознат с Хитлер и още година преди началото на Втората световна война започва да пише сценария на „Великият диктатор“.

🎬Номинации

„Великият диктатор“ има пет номинации за „Оскар“, печели наградата в Топ 10 от Националния съвет за кино на САЩ и наградата на критиката в Ню Йорк за главна роля на Чарли Чаплин, която той отказва да получи.

🎬Финансирането на „Великият диктатор“

Въпреки натиска на кино индустрията в Америка по това време, Чарли Чаплин снима тази антинацистка комедия с лични пари в момент, когато САЩ и Германия поддържат взаимно политика на неутралитет. Той рискува да фалира, ако киносалоните откажат да разпространяват филма му, но се чувства длъжен да осмее диктатора. Но кината не отказват и „Великият диктатор” се нарежда сред най-гледаните заглавия за годината.

Коментирай »
Препоръчваме още
ТЕСТ: Кое е духовното ти животно? ТЕСТ: Кое е духовното ти животно?
ТЕСТ: Какво ти вещае новата година? ТЕСТ: Какво ти вещае новата година?
Ядки и кисело мляко – ключ към здравословното тегло Ядки и кисело мляко – ключ към здравословното тегло
Истинските мащаби на пандемията: COVID-19 коства 336 милиона години човешки живот Истинските мащаби на пандемията: COVID-19 коства 336 милиона години човешки живот
Предложение за четене: „Среща под звездите" – една романтична история в Лапландия Предложение за четене: „Среща под звездите" – една романтична история в Лапландия
Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане? Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане?
Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце Атопичният дерматит: Как да го лекуваме с плажове и слънце
Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото
Мъжете очакват секс на трета среща, жените чакат до пета Мъжете очакват секс на трета среща, жените чакат до пета
Пет лесни стъпки за перфектна първа среща Пет лесни стъпки за перфектна първа среща
Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка Как да поддържаме искрата в дългогодишна връзка
„Парфюмът на изгнанието“ – поетичен роман за семейните рани, прошката и любовта (предложение за четене) „Парфюмът на изгнанието“ – поетичен роман за семейните рани, прошката и любовта (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби