Безплатни консултации за възпалителни чревни заболявания в ИСУЛ

Кои са рисковите фактори за тези заболявания и какво трябва да знаем за тях  

23 април 2024
Безплатни консултации за възпалителни чревни заболявания в ИСУЛ

© 9dreamstudio from Getty Images via Canva.com

Безплатни консултации за пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) ще се провеждат от 7 до 31 май 2024 г. в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Май е Световният месец за борба с този тип заболявания, съобщават от лечебното заведение.

С термина ХВЧЗ се означават група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са болест на Крон (БК) и улцерозен колит (УК). Според Европейски и световни епидемиологични данни между 12 и 20 000 би трябвало да е броят на засегнатите от болест на Крон и Улцерозен колит у нас, но много малка част от тях се лекуват. Точният брой на засегнатите е неизвестен, тъй като  България, е от малкото страни в Европейския съюз, която е все още без работещ регистър на двете заболявания, казват още от ИСУЛ. 

Прегледите ще се провеждат в Клиника по гастроентерология от 8:30 до 14:00 часа. 

Необходимо е предварително записване най-късно до 10 май 2024 г. на тел. 02 94 32 618 (между 9:00 и 14:30 часа). 

Консултациите са насочени към пациенти, които:

  • са диагностицирани с ХВЧЗ;
  • имат неуточнен (неовладяващ се с терапия) диаричен синдром;
  • имат наличие на патологични примеси в изпражненията;
  • имат роднини, които са диагностицирани с болест на Крон или Улцерозен колит или друго, асоциирано с тях автоимунно заболяване (напр. болест на Бехтерев, ревматоиден артрит).

За прегледите не се изисква направление. Добре е пациентите да носят цялата си налична документация. При необходимост те ще бъдат запланувани за хоспитализация с цел безплатна допълнителна диагностика и провеждане на лечение. 

Photo credit: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

За Хроничните възпалителни чревни заболявания:

Болестта на Крон и улцерозният колит са имуномедиирани заболявания, които засягат основно млади, активни хора между 15 и 35 години. Нелечими са, но ранната диагноза и редовното проследяване на болестта са от голямо значение. Без тях могат да настъпят сериозни усложнения, които са инвалидизиращи и дори животозастрашаващи в някои случаи. Поставянето на диагнозата е трудно – изисква се посещение в специализиран център.

Рискови фактори за развитие на ХВЧЗ:

  • Тютюнопушене – употребата на цигари има различно влияние върху болестта н Крон и Улцерозния колит. Тютюнопушенето увеличава 2 пъти вероятността да се разболеем от болест на Крон, особено при жените. Същевременно има известен протективен ефект при улцерозен колит.
  • Хигиенна хипотеза - намаленото излагане на чревни бактерии и подобрената хигиена през ранния живот може да доведе до неподходящи имунологични реакции на по-късен етап.
  • Заразяване със специфичен тип бактерии ( E. сoli).
  • Редовен прием на някои медикаменти – нестероидни противовъзпалителни средства (обезболяващи), антибиотици, контрацептиви.
  • Нередовно или хранене на крак, прием на бърза/вредна храна, безалкохолни напитки, съдържащи много захар.
  • Стресът – за него е доказано, че може да влоши или да инактивира симптомите при ХВЧЗ.  
Коментирай »
Препоръчваме още
Голи снимки на Анджелина Джоли от 1995 година станаха хит в интернет Голи снимки на Анджелина Джоли от 1995 година станаха хит в интернет
„Жажда” на Амели Нотомб ѝ носи номинация за „Гонкур“ 2019 (предложение за четене) „Жажда” на Амели Нотомб ѝ носи номинация за „Гонкур“ 2019 (предложение за четене)
Половината жени фантазират за друг мъж по време на секс Половината жени фантазират за друг мъж по време на секс
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри   Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
Никога не убивайте домашна стоножка! Ето защо Никога не убивайте домашна стоножка! Ето защо
От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма
ТЕСТ: Коя героиня от „Клюкарката“ си? ТЕСТ: Коя героиня от „Клюкарката“ си?
Когато си утешителна награда за него Когато си утешителна награда за него
Новите изкусителки Новите изкусителки
Колко "струва" стресът на работното място? Колко "струва" стресът на работното място?
Най-честите женски заблуди за мъжете Най-честите женски заблуди за мъжете
В търсене на щастието В търсене на щастието
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби