Честваме монах от Габрово, загинал мъченически за вярата 

Днес празнуват красиви български имена

Честваме монах от Габрово, загинал мъченически за вярата 

©AWSeebaran from Getty Images Signature via Canva.com

 

На 4 януари Църквата отбелязва Събор на светите 70 апостоли. На този ден почитаме и преподобномъченик Онуфрий Габровски и преподобни Теокист.

Събор на 70-те апостоли

Освен дванадесетте апостоли Христос имал и други - седемдесет, които също изпращал на проповед, разказва Pravoslavieto.com. След възкресението Му ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Христа.

Проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса.

Събор на 70-те апостоли означава общо празнуване.

Преподобномъченик Онуфрий Габровски

Преподобни Онуфрий Габровски бил родом от гр. Габрово, Великотърновска епархия. Като юноша за буйство наказан от баща си, безразсъдно заявил, че ще се потурчи, разказва Българската патриаршия. Разкаял се за това, отишъл в Света гора и Хилендарския манастир. Приел монашество и се подвизавал строго. Отишъл на остров Хиос и пред съда с отвращение отрекъл мохамеданството и за Христовата вяра бил обезглавен в 1818 година на 32-годишна възраст.

Имен ден

На 4 януари имен ден празнуват всички с имената Тихомир, Тихомира и производните. Счита се, че името е славянско и произлиза от думите „тих“ – кротък, смирен и „мир“ – спокойствие.

Коментирай »
Препоръчваме още
Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем Как класически игри като Тетрис ни помагат да отслабнем
6 знака, че той ще разбие сърцето ти 6 знака, че той ще разбие сърцето ти
Мъжете са най-плодовити през юли и август Мъжете са най-плодовити през юли и август
Пътува ви се до ново и вълнуващо място? Вижте деветте най-интересни дестинации за 2023 година Пътува ви се до ново и вълнуващо място? Вижте деветте най-интересни дестинации за 2023 година
Топ 5 на плодовете, топящи мазнини Топ 5 на плодовете, топящи мазнини
Евтините хотели на бъдещето Евтините хотели на бъдещето
Предложение за четене: „Калипсо“ - интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа Предложение за четене: „Калипсо“ - интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа
Изгубени разкази на Тери Пратчет излизат в сборника „Едно драсване на перото“ (предложение за четене) Изгубени разкази на Тери Пратчет излизат в сборника „Едно драсване на перото“ (предложение за четене)
Почувствай се добре в онези дни от месеца Почувствай се добре в онези дни от месеца
ТЕСТ: Трябва ли да се разделите? ТЕСТ: Трябва ли да се разделите?
Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала) Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала)
Звездите от „Забвение” в Буенос Айрес Звездите от „Забвение” в Буенос Айрес
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби