Днес е Зимна Богородица – празнуваме Сретение Господне и Петльовден по стар стил

Денят идва с поверия, забрани и поводи за празник

Днес е Зимна Богородица – празнуваме Сретение Господне и Петльовден по стар стил

Създадено с DALL·E на OpenAI  

На 2 февруари Църквата отбелязва Сретение Господне. Това е един от дванадесетте велики празника през годината. На четиридесетия ден след рождението си Иисус бил занесен в Йерусалимския храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. Духом просветен, в храма отишъл праведният старец Симеон, който от много столетия очаквал да види Христа - "Утехата Израилева". Било му обещано, че няма да вкуси смърт, докато не види Спасителя на света.  

В храма била и пророчица Анна и тя възторжено прославяла Бога, сподобила се да види Богомладенеца, разказва Българската патриаршия. Така праведният Симеон и пророчица Ана, изпълнени със светия Дух, потвърдили че младенецът е новородения Месия.

По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва, допълва Pravoslavieto.com.

2 февруари в народните поверия

2 февруари е наситен с народни празници. Днес е вторият ден от т.нар. „Трифунци“, които започват на 1 февруари. Денят се нарича още Зимна Богородица, Вълча Богородица, Миши празник, Сретение.

На този ден жените месят и раздават питки. Забранено е да се върши домакинска работа. Според едно от поверията, ако днес дадете пари, ще давате през цялата година. Ако днес вземете пари, пък ще давате цяла година.

На 02 февруари отбелязваме и Петльовден по стар стил. По нов стил празникът е на 20 януари.

Денят е посветен на мъжката майка и на мъжката рожба. Празникът дори се смята за мъжки аналог на Бабинден.

Легендата за Петльовден обаче не е празнична. Тя е свързана с „кръвния данък“, който народът ни е плащал на турците (взимането на малки момчета за еничари). За да спасят синовете си, българите са клали петли, с които да оцапат къщите си и да заблудят еничарите, че са убили синовете си, за да не им ги дадат.

От там идва и наименованието на деня и поверията, с които е свързан.

По традиция на места в страната днес се коли петел, отгледан специално за целта. След това се готви на курбан и се раздава на близките и приятелите.

Имен ден

На 02 февруари имен ден могат да празнуват Радостин, Радостина, Радост, Радо, Момчил, Драгомир, Драго, Радина, Радослав Радослава, Сретко, Сретен и техните производни.  

Коментирай »
Препоръчваме още
Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата Хидратация срещу стрес: 5 доказани ползи от водата
 „Код 93“ на Оливие Норек – изкусен полицейски трилър по френски (предложение за четене)  „Код 93“ на Оливие Норек – изкусен полицейски трилър по френски (предложение за четене)
Пет причини да празнуваш, че си жена Пет причини да празнуваш, че си жена
9 признака, че иска само секс 9 признака, че иска само секс
Марс в Близнаци – какво ще донесе периодът за всяка зодия Марс в Близнаци – какво ще донесе периодът за всяка зодия
За порното с любов За порното с любов
„Даяна. В търсене на любовта“ представя последните години от живота на принцесата (предложение за четене) „Даяна. В търсене на любовта“ представя последните години от живота на принцесата (предложение за четене)
Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“ Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“
Най-добрите дестинации за вино в Европа Най-добрите дестинации за вино в Европа
Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета Как да ограничим приема на нитрати: 8 полезни съвета
„Възхвала на Ханс Аспергер" - разказ за аутизма, любовта, взаимността, отговорността, свободата (предложение за четене) „Възхвала на Ханс Аспергер" - разказ за аутизма, любовта, взаимността, отговорността, свободата (предложение за четене)
Шест признака, които издават мъжката изневяра Шест признака, които издават мъжката изневяра
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби