Изложба събира средства за арт-селище в село Лесидрен

Галерия „Леседра“ организира изложба-търг на съвременно българско изкуство

20 ноември 2023
Изложба събира средства за арт-селище в село Лесидрен

Галерия „Леседра“/8pm

Средства за финансирането на арт-селище в село Лесидрен събира предстоящата изложба на галерия „Леседра“. Експозицията представлява търг на съвременно българско изкуство и ще се състои на 21, 22 и 23 ноември в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на столичната ул. „Шипка“ №6, съобщават организаторите.

Всички произведения са създадени преди 25 години на пленерите на галерията. Сред художниците в търга са Петър Дочев, Христо Стефанов, Димитър Лалев, Ганчо Карабаджаков, Сули Сеферов и Йордан Кисьов.

„Най-значимата в тази колекция е работата на Петър Дочев, “Без заглавие” – 100 х 100 х 15 см, оцветени панели от дърво, монтирани върху тъмен дървен панел, което я прави скулптурно-триизмерна. Показва се за първи път и тя потвърждава казаното от писателя-дисидент Георги Марков в неговото есе от 1974 г. - Петър Дочев е „българският минималист”, поставяйки го редом до американския скулптор Карл Андре“, казва Георги Колев, собственик на „Леседра“.  Според него това произведение издига Петър Дочев до нивото на най-значимите минималисти като американеца Доналд Джъд и др.

За първи път пред публика се показват още живописни абстракции от Ганчо Карабаджаков, както мащабни рисунки на живописеца-монументалист Христо Стефанов, вдъхновени от природата и изпълнени с характерните за него туш и перо. 

Арт-селището в село Лесидрен се създава от галерия „Леседра“, посочват организаторите.

Източник: БТА, галерия „Леседра“
Коментирай »
Препоръчваме още
Човешките кости „разказват“ историята на света Човешките кости „разказват“ историята на света
Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката? Тя е романтика, страст, обич, близост, любов... Но знаете ли тези пет факта за целувката?
Пет признака, че връзката ви е сериозна Пет признака, че връзката ви е сериозна
Д-р Енджи Касабие казва „Не“ на диетите!“ (предложение за четене) Д-р Енджи Касабие казва „Не“ на диетите!“ (предложение за четене)
„Бохемска рапсодия“ стана най-старата песен с над 1 млрд. гледания в YouTube „Бохемска рапсодия“ стана най-старата песен с над 1 млрд. гледания в YouTube
Срещу акне, пърхот и още четири полезни приложения на алое вера Срещу акне, пърхот и още четири полезни приложения на алое вера
Най-добрите дестинации за вино в Европа Най-добрите дестинации за вино в Европа
Дара влезе „В час по интелектуална собственост“ (СНИМКИ) Дара влезе „В час по интелектуална собственост“ (СНИМКИ)
Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене) Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене)
Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести Депресията по време на бременността може да доведе до сърдечни болести
Храненето пред телевизора води до затлъстяване Храненето пред телевизора води до затлъстяване
12 мита за жените, които е крайно време да развенчаем 12 мита за жените, които е крайно време да развенчаем
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби