Кариера или семейство: 5 начина да успяваме и в двете

Предлагаме ти няколко техники, с които да станеш по-организирана и да успееш да балансираш между дома и офиса

Кариера или семейство: 5 начина да успяваме и в двете

Photo credit: energepic.com/Pexels 

Много жени днес се разкъсват между желанието си за професионално развитие и нуждата да прекарват време със семейството си. На моменти балансът изглежда непосилен и невъзможността да отделим достатъчно време за семейството и дома и в същото време да се развиваме в работата ни потиска и изнервя. Започваме да се въртим в един затворен кръг на вечното оплакване от липса на време, трайното влошаване на настроението и накрая се предаваме и примиряваме, че явно не можем да имаме и двете.

Има обаче няколко начина, с които можем да станем по-организирани и да успеем да балансираме дома и офиса. За целта можем да изпробвате няколко техники, с които да подредим добре приоритетите и времето си.

Предлагаме ти пет такива техники, които би трябвало да сработят, особено ако работиш на фиксиран график и петдневна работна седмица. За дамите в униформа, медиците, стюардесите и тези, практикуващи професии, без фиксирано работно време, вероятно ще е по-трудно.

  1. Създай си график – организирай времето си. Да, трудно е, но с практика и постоянство, като всяко нещо, става все по-лесно и накрая се превръща в навик. За целта можеш да опиташ да си водиш дневник, плановник или да записваш задачите си в избран от теб календар – може да е на хартиен носител или електронен. Описвай в него всичко важно, което имаш да свършиш през седмицата, включително пазаруването, излизането със семейството, вечерите с приятели, посещаването на салон за красота и всичко, останало, което планираш.
  2. Направи хобито си задължително. За да си сигурна, че в натоварения си график, ще намериш време за нещо приятно, направи го задължително. Да, звучи неприятно, че ще имаш още едно задължение, но опитай да се абстрахираш от тази мисъл. Хобито ти може да включва всичко, което е извън работно време – спорт, танци, разходка с детето, вечеря със съпруга навън, среща с приятелки, гостуване при роднини, обучение, занимание с изкуство, гореща вана и каквото още ти хрумне. Която и да е тази дейност, без значение дали я практикуваш сама, с приятели, с деца, с член на семейството, важното е да я „узакониш“ като я направиш задължителна и я включиш в графика си. Така ще си сигурна, че ще ти остане време за нея.
  3. Планирай почивката си. Това е една от най-трудните задачи за много жени, особено ако си от тези, които не обичат да планират и предпочитат да взимат решенията си на момента. За постигането на баланс обаче ще е нужно да се пречупиш и да планираш. В противен случай рискуваш да се наложи да резервираш компромисна почивка, на по-висока цена, защото хубавите оферти отдавна са резервирани. И не само. Планирането на бъдеща почивка ти дава стимул да преживяваш по-лесно работните несгоди – имаш нещо, което очакваш, заедно с близките или семейството си. Така дори, когато стане напечено в работата, ще знаеш, че почивка предстои и тя е там, записана в календара ти.  
  4. Изключи телефона си. Това е важно правило, което да спазваш както на работа, така и вкъщи. Не става въпрос буквално да изключиш телефона и да не можеш да приемаш обаждания. Става въпрос да се фокусираш. Когато работиш, работи концентрирано и отдадено. Така ще отхвърлиш повече ангажименти и ще можеш да се насладиш на почивката си. Когато почиваш, забрави за работата си. Не позволявай на мислите и настроенията от офиса да попречат на времето ти с близките или семейството.  
  5. Открадни време за себе си. Този съвет може да прозвучи абсурдно за дамите, които едва смогват да балансират между работата и семейството. Нека ти разкрием една тайна – времето никога няма да стига за всичко, така че просто трябва да си крадеш от него понякога. Планирай и фиксирай време за теб, за да се отърсиш от стреса и да можеш да си пълноценна както на работа, така и във времето със семейството си. Отдели си 10 минути всеки ден или 30 минути на всеки няколко дни, в които да останеш сама със себе си и да правиш нещо, което те успокоява и отпуска. Чети книга, взимай си вана, разхождай се, слушай музика, спортувай, танцувай, гледай филм или просто остани в леглото още 10 минути сутрин. Ако трябва, настройвай алармата си за 10 минути по-рано, но си открадни време. Само така ще можеш да постигнеш хармония и баланс.
Коментирай »
Препоръчваме още
3 тайни на здравословната диета 3 тайни на здравословната диета
9 факта за артишока, които не знаем 9 факта за артишока, които не знаем
Пет признака, че остаряваш Пет признака, че остаряваш
Зеле в гювеч: Супер лесна, вкусна, а и изпитана рецепта Зеле в гювеч: Супер лесна, вкусна, а и изпитана рецепта
Как да преодоляваме тревогата и стреса Как да преодоляваме тревогата и стреса
ТЕСТ: Каква е твоята суперсила според зодиакалния ти знак? ТЕСТ: Каква е твоята суперсила според зодиакалния ти знак?
Пет стилни съвета за жегите Пет стилни съвета за жегите
ТЕСТ: Коя е най-токсичната ти черта? ТЕСТ: Коя е най-токсичната ти черта?
Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете? Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете?
Той харесва ли ме или само си въобразявам: 6 признака, че си пада по теб Той харесва ли ме или само си въобразявам: 6 признака, че си пада по теб
ТЕСТ: Само приятели ли сте или нещо повече? ТЕСТ: Само приятели ли сте или нещо повече?
Една горчиво-сладка история оживява отново: „Лятото на неудачниците“ (предложение за четене) Една горчиво-сладка история оживява отново: „Лятото на неудачниците“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби