„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

Главната роля във филма е поверена на умопомрачително талантливата Ема Стоун

5 октомври 2023
„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

Photo credit: Синелибри/Forum Film Bulgaria 

Филмът „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, една от най-любопитните ленти на годината, дръзко съчетание от научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването, ще ознаменува началото на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, съобщават организаторите. Главната роля е поверена на умопомрачително талантливата Ема Стоун, партнират ѝ Уилям Дефо, Марк Ръфало, Рами Юсеф и Маргарет Куоли.

Празничната церемония по откриване на Синелибри ще се състои на 6 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата.

Маестро Живко Петров, един от най-големите български джаз музиканти, ще изсвири ноктюрно от Шопен, оп. 9, №2  в ми бемол мажор - символичен старт на деветото издание на фестивала. Зрелищна анимация, дело на Компот Колектив, които са автори и на видеошапката на фестивала тази година, ще съпровожда музикалното изпълнение, пренасяйки зрителя в света на книгите и киното с акцент върху метаморфозите на литературните герои и сюжети на големия екран.

Копродукция на САЩ, Ирландия и Великобритания и безсъмнено един от най-нетърпеливо очакваните филми тази година, „Клети създания“ на киновизионера Йоргос Лантимос („Омарът“, „Фаворитката“) е своеобразен постмодерен прочит на историята за д-р Франкенщайн и неговото чудовище. Сценарият на Тони Макнамара е адаптация на едноименния роман от 1992 г. на големия шотландски артист Алистър Грей - автор на произведения в жанра научна фантастика, преплитащи реалистичен и сюрреалистичен сюжет и възприемани като забележителна сплав от фантазия, сатира, ерудиция и социален коментар. Филмът е част от конкурсната програма на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция.

Синелибри 2023 ще се проведе между  6 и 29 октомври в София и още шест български града под мотото „Метаморфози“ по случай 140 години от рождението на Франц Кафка. Програмата обещава десетки бляскави национални и световни премиери, трескаво дискутирани в киносредите по света и у нас. Внушително е жанрово-стилистичното и тематично разнообразие на предвидените филми, традиционно разпределени в няколко секции. Предстои да бъдат обявени всички кино-литературни събития, галавечери и специални гости, в т.ч. представителите на журито, които ще отличат най-добрите конкурсни заглавия.

„Клети създания“  се разпространява от „Форум Филм България“. Филмът не е подходящ за зрители на възраст под 16 години. Филмът ще има само едно излъчване в България през 2023 година! Официалната премиера на „Клети създания“ в кината ще бъде през януари 2024 г.

Коментирай »
Още по темата
Испанската драма „Една любов“ с награда Синелибри 2023 Испанската драма „Една любов“ с награда Синелибри 2023
Синелибри 2023: Галавечери на културите Синелибри 2023: Галавечери на културите
Препоръчваме още
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене) Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Пиенето на твърде много течности може да е симптом на рядка форма на хормонален проблем Пиенето на твърде много течности може да е симптом на рядка форма на хормонален проблем
Знаете ли тези 14 факта за протеините? Знаете ли тези 14 факта за протеините?
Пет причини Лъвовете да са сред най-добрите любовници Пет причини Лъвовете да са сред най-добрите любовници
Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве
ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си? ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си?
10 истини за живота от Крис Прентис 10 истини за живота от Крис Прентис
„Зоната“ на доброто здраве „Зоната“ на доброто здраве
„Петте най-важни нужди на децата в наши дни“: Полезните съвети на Лиз Бурбо предложение за четене) „Петте най-важни нужди на децата в наши дни“: Полезните съвети на Лиз Бурбо предложение за четене)
Четири безотказни техники, с които се накараш да започнеш диета Четири безотказни техники, с които се накараш да започнеш диета
ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот? ТЕСТ: Каква си била в предишния си живот?
Десет любопитни факта за бекона, които може би не знаете Десет любопитни факта за бекона, които може би не знаете
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби