Май ти се струва хладен тази година? Но това е нищо в сравнение с 24, 25 и 26 май 1991-ва

Сегашният май е хладен в България, но на 26 май 1991 г. сутринта в София валя сняг, каза климатологът проф. Георги Рачев

26 май 2023

Photo credit: Myléne/Pixabay

"Сегашният май е хладен в България и такъв култов месец май в климатологията остава този през 1991 г. На 26 май в 8:00 ч. сутринта през 1991 г. започна да вали сняг в кварталите "Гео Милев" и "Слатина" в София. Тогава в половината част на столицата валя сняг на 26 май сутринта, като по тревата имаш един сантиметър снежна покривка". Това каза климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изключително студено е било на 24, 25 и 26 май 1991 г.

"Това е най-късната дата - 26 май 1991 г., когато аз си спомням в София да е образувана снежна покривка. Да не говорим за кварталите Бояна, Драгалевци, Симеоново и на Черни връх, където е имало 80 сантиметра сняг. Това са били изключително студени три дни - 24, 25 и 26 май на 1991 г. Точно на 26 май 1991 г. в Габрово е имало 15 сантиметра сняг. В Ловеч, в Европоле, в Предбалкана, е имало снежна покривка от 5 до 15 сантиметра. Било е чиста зима през месец май, като това се случва при определени синоптични обстановки", каза проф. Рачев.

Той обясни, че ако не беше вчерашният ден - 24 май, в който времето у нас беше много хубаво, а и ако не беше предният ден, за да постигнем и надминем в София максимална температура от 25 градуса, щяхме да направим 50-годишен рекорд за хладно време през месец май. За малко щяхме да стигнем до там, че май щеше да си отиде с непостигането на тези 25 градуса, които са напълно естествени за този месец. Ако не беше вчерашният ден, май щеше да завърши без нито един ден с максимална температура от 25 градуса, обясни климатологът.

Проф. Рачев каза, че месец май продължава да е хладен у нас, но не е толкова хладен, както беше в началото му. Тогава имахме три-четири дни, в които средната денонощна температура в София не надмина 10 градуса. Сутрин също беше много хладно, а на обяд максималната температура беше 11-12 градуса. Това са температури, характерни за края на февруари и за началото на март, коментира климатологът. 

Той обаче уточни, че не е вярно твърдението, че този месец май у нас е бил много дъждовен, защото до днес "едва гоним нормалните валежи за май, дори не сме изпълнили и месечната норма".

Ако се върнем десет години назад, може да кажем, че през май е имало валежи два пъти или три пъти повече от нормата. А сега има места в страната, в които може би няма да я достигнем, каза проф. Рачев.

От 26 до 28 май на много места в страната ще има валежи

В петък, в събота и в неделя, ще има валежи на много места в България и е възможно да са интензивни. И има вероятност, за тези три дни, които предстоят, да се достигне месечната норма за валежите у нас, прогнозира проф. Георги Рачев.

Според него, не може да се каже, че досега през май у нас е имало много валежи, както имаше в Италия, а в момента и в Испания.

"Този месец май у нас досега е хладен, но не е много дъждовен. По всяка вероятност май ще достигне и ще задмине с малко месечната си норма, тъй като от утре - петък, събота и неделя, навсякъде у нас ще вали. Няма да има валежи обаче от сутрин до вечер, но ще вали, особено в следобедните часове", обясни климатологът.

По думите му в следващите дни у нас ще бъде топло, но не толкова топло, колкото е характерно за края на месец май. От север-североизток над България ще нахлува по-хладен въздух и това ще се наслагва в няколко последователни синоптични обстановки. Обаче ще има затопляне, а и денят вече е много голям, като продължителност. Но това влажно и дъждовно време, но не с такива вече крайно ниски температури, ще се задържи до 7-8 юни или до 10 юни, каза климатологът.

Засега две са големите прогнози за лятото на Балканите и в България 

Лятото ще започне малко по-хладно и с малко повече дъжд, като за това "говори" и температурата на морската вода. По това време на годината у нас температурата на водата в Черно море вече трябваше да е 19-20 градуса, а сега е с 1 до 2 градуса по-ниска. Черноморската вода много бързо се затопля, но въпреки всичко 18-19 градуса към края на седмицата няма да са подходящи за къпане, а и ще вали, каза проф. Георги Рачев.

Той съобщи, че засега две са големите прогнози за лятото, които се гледат от всички по целия свят. Едната от тях е на Европейския център за средносрочни прогнози, който има прогноза за хубаво лято - топло, с около 1 градус над нормата и с нормални валежи. 

Втората прогноза е на американския модел, по който се очакват малко повече валежи през лятото, но с нормални температури. Тези две прогнози са за Балканите и за България, обясни климатологът от Софийския университет.

Източник: Димитрина Ветова/БТА
Коментирай »
И студ, и жега през май: Дами, не бързайте да прибирате топлите дрехи!
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Най-полезните цитрусови плодове
Шест начина, по които тялото ти подсказва, че си стресирана
Топ 10 на най-сексапилните акценти в света
Какво мислят мъжете за външния ни вид: Прическите, които харесват и ненавиждат
Традиционни гръцки вкусотии, които ще ви накарат да мечтаете за лято
Каква е връзката между употребата на канабис и шизофренията
Предложение за четене: „Лисица“ на Дубравка Угрешич
ТЕСТ: Кой е мъжът, който ще разбие сърцето ти?
Доказателството, че зайчетата могат да летят
14 неща, които трябва да направиш, преди да станеш на 35
10 знака, че е време да си направиш хормонални изследвания
Сексът като антистрес терапия
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби