Най-добре се остарява в Швеция

Швеция е най-доброто място в света човек да остарее

Най-добре се остарява в Швеция

снимка: sxc.hu

Швеция е най-доброто място в света човек да остарее, а най-калпавото е Афганистан, сочат резултатите от проучване на ООН, извършено в 91 държави по света, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Авторите на The Global AgeWatch Index са отчели качеството на живот в почти целия свят като са пренебрегнали Черния континент. Те правят заключението, че в много държави по света не е налице адекватна и необходима подкрепа за застаряващото им население.

И така по право със златен медал е Швеция, "среброто" се пада на Норвегия, а почетният "бронз" - на Германия. България е на не съвсем завидното 47 място. Преди нас са Албания /39/, Перу /43/, Филипините /44/, Латвия /45/, Боливия /46/. Едва ли самочувствието ни, както и реалното положение у нас ще се подобрят от факта, че плътно по петите ни следва Румъния /48/, а пък южната ни съседка Гърция, в която българите масово почиват, е чак 58-ма.

През 2050 г. възрастните хора ще са повече от децата под 15 г. за първи път в историята на човечеството, като преобладаващата част от застаряващото население ще се пада на развиващите се страни. Авторите на The Global AgeWatch Index използват 13 различни показателя – сред които доходи и заетост, здравни услуги, образование и състояние на околната среда. И отбелязват, че страните по света се изправят пред едно наближаващо предизвикателство от бързо застаряващо население.

В първите 20 държави с най-добри условия разбираемо влизат държави от Западна Европа и Северна Америка заедно с Австралия, Япония и Чили.

Някои от бързо развиващите се големи страни изостават сериозно : Турция /70/, Индия /73/ и Русия /78/, докато Бразилия /31/ и Китай /35/ са доста по-напред.

Коментирай »
Още по темата
Пет признака, че остаряваш Пет признака, че остаряваш
Махмурлукът става по-слаб с възрастта Махмурлукът става по-слаб с възрастта
Препоръчваме още
75% от българите не знаят правата си при пътуване със самолет 75% от българите не знаят правата си при пътуване със самолет
Петте мъжки заповеди Петте мъжки заповеди
Какво е вагинизъм и как да се справим с него? Какво е вагинизъм и как да се справим с него?
„Любов, или нещо такова“ от норвежката писателка Тересе Тунген (предложение за четене) „Любов, или нещо такова“ от норвежката писателка Тересе Тунген (предложение за четене)
Бързо, лесно и супер вкусно: Брускети с домати и моцарела Бързо, лесно и супер вкусно: Брускети с домати и моцарела
Сливи срещу анемия Сливи срещу анемия
Искаш да задълбочиш връзката ви: Изпробвай тези три техники, с които да му вземеш ума   Искаш да задълбочиш връзката ви: Изпробвай тези три техники, с които да му вземеш ума  
Сам Смит отново демонстрира уникалния си талант Сам Смит отново демонстрира уникалния си талант
„Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене) „Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене)
Защо храната в самолета има различен вкус? Защо храната в самолета има различен вкус?
Малката тайна на Никол Кидман за красива коса Малката тайна на Никол Кидман за красива коса
Да освежим работното място Да освежим работното място
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби