Най-добре се остарява в Швеция

Швеция е най-доброто място в света човек да остарее

снимка: sxc.hu

Швеция е най-доброто място в света човек да остарее, а най-калпавото е Афганистан, сочат резултатите от проучване на ООН, извършено в 91 държави по света, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Авторите на The Global AgeWatch Index са отчели качеството на живот в почти целия свят като са пренебрегнали Черния континент. Те правят заключението, че в много държави по света не е налице адекватна и необходима подкрепа за застаряващото им население.

И така по право със златен медал е Швеция, "среброто" се пада на Норвегия, а почетният "бронз" - на Германия. България е на не съвсем завидното 47 място. Преди нас са Албания /39/, Перу /43/, Филипините /44/, Латвия /45/, Боливия /46/. Едва ли самочувствието ни, както и реалното положение у нас ще се подобрят от факта, че плътно по петите ни следва Румъния /48/, а пък южната ни съседка Гърция, в която българите масово почиват, е чак 58-ма.

През 2050 г. възрастните хора ще са повече от децата под 15 г. за първи път в историята на човечеството, като преобладаващата част от застаряващото население ще се пада на развиващите се страни. Авторите на The Global AgeWatch Index използват 13 различни показателя – сред които доходи и заетост, здравни услуги, образование и състояние на околната среда. И отбелязват, че страните по света се изправят пред едно наближаващо предизвикателство от бързо застаряващо население.

В първите 20 държави с най-добри условия разбираемо влизат държави от Западна Европа и Северна Америка заедно с Австралия, Япония и Чили.

Някои от бързо развиващите се големи страни изостават сериозно : Турция /70/, Индия /73/ и Русия /78/, докато Бразилия /31/ и Китай /35/ са доста по-напред.

Коментирай »
Пет признака, че остаряваш
Махмурлукът става по-слаб с възрастта
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Кафето предпазва от депресия
1/3 от мъжете биха се оженили без любов, стига жената да е „добра съпруга“
Пет храни, които понижават кръвната захар
Какво искат жените от мъжете?
Любимите храни на зодия Дева
Кралски протокол, друг път! Принцеса Шарлот се изплези на фотографите (ВИДЕО)
Мозъкът на порно маниаците "свети" като на алкохолици
Какво не знаем за наденицата: 11 любопитни факти
Петте зодии, които винаги казват истината
Шестте най-големи изкушения за жените 
Големите победители на Европейските музикални награди на MTV 2019
Предложение за четене: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ - в духа на „Така го правят датчаните“
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби