Махмурлукът става по-слаб с възрастта

Добри новини за хората, които обичат да си пийват, но не понасят последиците от това

На 20-годишните обаче ще са им необходими още 30 години преди да спрат да се събуждат без главоболие, гадене и неразположение на сутринта след алкохолна вечер. снимка: sxc.hu

Добри новини за хората, които обичат да си пийват, но не понасят последиците от това – махмурлукът става по-слаб с напредването на възрастта, установиха датски учени, съобщава БГНЕС.

За съжаление на 20-годишните обаче ще са им необходими още 30 години преди да спрат да се събуждат без главоболие, гадене и неразположение на сутринта след алкохолна вечер. Изследването, което анализирало навиците за пиене и последващото страдание на повече от 5000 възрастни, установило, че махмурлукът става по-лек с възрастта.

Причината може да се крие в мъдростта от опита, която позволява на пиещите да предприемат превантивни действия или лечение, а може да е свързана и с природата, смятат учените. Както мъжете, така и жените съобщават за по-малко симптоми на махмурлук с напредването на възрастта, установили датските учени.

Тези симптоми включват бучене на главата, съчетано със силна жажда, изтощение и повръщане. 21% от жените на възраст между 18 и 29 години получавали гадене с махмурлука спрямо едва 3% при дамите над 60 години.

Учените от университета в Южна Дания изследвали резултатите от национално онлайн изследване, в което били получени над 76 000 отговора. Доброволците трябвало да съобщят за изпитото количество алкохол на седмица и за вида консумирани напитки, колко пиели за една вечер и колко често се напивали. Те също така трябвало да отговорят на редица въпроси за махмурлука, така че учените да могат да установят кои страдат най-много след нощ навън.

Оказало се, че младежите на възраст от 18 до 30 години пият по-често от хората на 50 и 60 години. Но вместо да изграждат резистентност, махмурлукът на младите ставал по-силен след напоителна вечер, отколкото при възрастните хора. 62% от анкетираните мъже на възраст от 18 до 29 години страдали от изтощение, когато имали махмурлук спрямо 14% при хората на 60 години.

Според учените има четири причини за подобряването на махмурлука с напредването на възрастта. Първата е очевидна – че с остаряването се изгражда "търпимост към алкохола". Освен това изпитото количество алкохол при запои намалява с напредването на възрастта. Младите пият обичайно по девет питиета на вечер, докато възрастните изпиват около шест. Третата причина е вземането на предпазни мерки, което възрастните правят по-често от младежите заради натрупания опит. Четвъртата причина е естественият подбор при пиещите – еволюцията, която гарантира, че само силните оцеляват. Това означава, че хората, които получават най-лош махмурлук след запой, е най-вероятно да се откажат от напоителните вечери, казват изследователите.

Коментирай »
Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука
Как да изглеждаш добре след купон
Научно доказано: Ракията е лековита
Американец инсценира отвличането си, за да отиде на ергенско парти
Най-добре се остарява в Швеция
Махмурлукът е най-тежък на 29 години
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Упражненията предотвратяват депресията в късна възраст
Кажи ми коя е любимата ти паста и ще ти кажа каква си
Най-разпространените мъжки лъжи
Любовни цитати от вечните филми
Как да превърнем диетата в успех, а не в провал
„Тъмни алеи“ на Иван Бунин за пръв път на български език (предложение зза четене)
Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли
Кафето предпазва от депресия
7 начина да се чувстваш добре в кожата си
„Бързи и яростни 9“: Любим герой се завръща в сагата (СНИМКИ/ВИДЕО)
Мечтаното предложение за брак
Последният ангажимент на принц Хари и Меган в британското кралско семейство (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби