Махмурлукът става по-слаб с възрастта

Добри новини за хората, които обичат да си пийват, но не понасят последиците от това

Махмурлукът става по-слаб с възрастта

На 20-годишните обаче ще са им необходими още 30 години преди да спрат да се събуждат без главоболие, гадене и неразположение на сутринта след алкохолна вечер. снимка: sxc.hu

Добри новини за хората, които обичат да си пийват, но не понасят последиците от това – махмурлукът става по-слаб с напредването на възрастта, установиха датски учени, съобщава БГНЕС.

За съжаление на 20-годишните обаче ще са им необходими още 30 години преди да спрат да се събуждат без главоболие, гадене и неразположение на сутринта след алкохолна вечер. Изследването, което анализирало навиците за пиене и последващото страдание на повече от 5000 възрастни, установило, че махмурлукът става по-лек с възрастта.

Причината може да се крие в мъдростта от опита, която позволява на пиещите да предприемат превантивни действия или лечение, а може да е свързана и с природата, смятат учените. Както мъжете, така и жените съобщават за по-малко симптоми на махмурлук с напредването на възрастта, установили датските учени.

Тези симптоми включват бучене на главата, съчетано със силна жажда, изтощение и повръщане. 21% от жените на възраст между 18 и 29 години получавали гадене с махмурлука спрямо едва 3% при дамите над 60 години.

Учените от университета в Южна Дания изследвали резултатите от национално онлайн изследване, в което били получени над 76 000 отговора. Доброволците трябвало да съобщят за изпитото количество алкохол на седмица и за вида консумирани напитки, колко пиели за една вечер и колко често се напивали. Те също така трябвало да отговорят на редица въпроси за махмурлука, така че учените да могат да установят кои страдат най-много след нощ навън.

Оказало се, че младежите на възраст от 18 до 30 години пият по-често от хората на 50 и 60 години. Но вместо да изграждат резистентност, махмурлукът на младите ставал по-силен след напоителна вечер, отколкото при възрастните хора. 62% от анкетираните мъже на възраст от 18 до 29 години страдали от изтощение, когато имали махмурлук спрямо 14% при хората на 60 години.

Според учените има четири причини за подобряването на махмурлука с напредването на възрастта. Първата е очевидна – че с остаряването се изгражда "търпимост към алкохола". Освен това изпитото количество алкохол при запои намалява с напредването на възрастта. Младите пият обичайно по девет питиета на вечер, докато възрастните изпиват около шест. Третата причина е вземането на предпазни мерки, което възрастните правят по-често от младежите заради натрупания опит. Четвъртата причина е естественият подбор при пиещите – еволюцията, която гарантира, че само силните оцеляват. Това означава, че хората, които получават най-лош махмурлук след запой, е най-вероятно да се откажат от напоителните вечери, казват изследователите.

Коментирай »
Още по темата
Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука
Как да изглеждаш добре след купон Как да изглеждаш добре след купон
Научно доказано: Ракията е лековита Научно доказано: Ракията е лековита
Американец инсценира отвличането си, за да отиде на ергенско парти Американец инсценира отвличането си, за да отиде на ергенско парти
Най-добре се остарява в Швеция Най-добре се остарява в Швеция
Махмурлукът е най-тежък на 29 години Махмурлукът е най-тежък на 29 години
Препоръчваме още
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Джесика Алба и Хали Бери Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Джесика Алба и Хали Бери
Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала) Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала)
Сериен убиец вижда бъдещето в смразяващия трилър от Алекс Нор „Създател на ангели“ (предложение за четене) Сериен убиец вижда бъдещето в смразяващия трилър от Алекс Нор „Създател на ангели“ (предложение за четене)
Най-вкусните балкански ястия Най-вкусните балкански ястия
Скалпът страда, ако не мием често косата си, предупреждават дерматолози Скалпът страда, ако не мием често косата си, предупреждават дерматолози
Съществувала е в Месопотамия и Древен Египет: Знаете ли на колко години е романтичната целувка? Съществувала е в Месопотамия и Древен Египет: Знаете ли на колко години е романтичната целувка?
10 трика за перфектно селфи (ВИДЕО) 10 трика за перфектно селфи (ВИДЕО)
ТЕСТ: Каква книга би написала твоята котка за теб? ТЕСТ: Каква книга би написала твоята котка за теб?
Страхът от отхвърляне се познава по връзките: Как да преборим травмата и да бъдем щастливи Страхът от отхвърляне се познава по връзките: Как да преборим травмата и да бъдем щастливи
7 причини да се целуваме повече 7 причини да се целуваме повече
Предложение за четене: „Похищението на Ани Торн” Предложение за четене: „Похищението на Ани Торн”
„Четвърто крило“ – най-новият поп културен феномен, който завладя TikTok „Четвърто крило“ – най-новият поп културен феномен, който завладя TikTok
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби