снимка: Morguefile.com

За първи път официалната Топ 100 еърплей класация на България се оглавява от българско парче - „Дим да ме няма” на Графа &  Бобо ft. Печенката.

Втората позиция се заема от Ai Se Eu Te Pego на Michel Telo, както в обобщения Топ 100, така и в Топ 100 за телевизионен еърплей и Топ 100 за радио излъчване. На трето място е FloRida с летния хит Whistle, следван от румънеца Smiley и парчето му Dead Man Walking, а Топ 5 се допълва от Somebody That I Used To Know на Gotye.

В Топ 10 намира място още едно българско парче – „И ти не можеш да ме спреш” на Дивна, Миро и Криско.

През 2012 година се наблюдава тенденция за нарастване на излъчването на българска музика в радио- и ТВ ефира у нас, като сред 100-те най-излъчвани песни попадат 11 български заглавия. Все още обаче това съотношение е значително по-ниско от тенденциите в Европа - за сравнение, активната ротация на местен репертоар във Финландия за 2012 година води до постигане на 69-процентен дял на националната музика в приходите от продажби на физически носители, a в Гърция националната музика в ефира е над 65 %.

Класацията показва и сериозно присъстие на румънска музика в българския ефир, като най-излъчваните парчета от северната ни съседка, в рамките на Топ 50 са Smiley - Dead Man Walking, Alex Mica - Dalinda, Laurentiu Duta ft. Andreea Banica - Shining Heart и Pumpin на Lucky Man Project.

В телевизионната класация Топ 20 намират място повече български песни, отколкото в радио версията на чарта – 5 в телевизионния ефир, спрямо само 3 български заглавия в радио ефира. Най-въртяните български клипове в телевизиите са: „Дим да ме няма” на Графа и  Бобо ft. Печенката, „Цяла нощ” на 100 Kila ft. Лора Караджова, „И ти не може да ме спреш” на Дивна, Миро и Криско, “Кой ден станахме” на Ангел & Мойсей ft. Криско и „Почивни дни” на Криско.

Годината приключва най-успешно за следните десет български песни, които се изкачиха на върха на БГ чарта за 2012 година. Лидерството в тази класация се запазва от „Дим да ме няма” на Графа и  Бобо ft. Печенката, следван от „И ти не можеш да ме спреш” на Дивна, Миро и Криско и „I Love My DJ” на Deep Zone Project ft. Nadia. Класацията продължава с „Почивни дни” на Криско на четвърта позиция, a на пето и шесто място са синглите на участниците в музикално ТВ реалити – съответно  Ангел & Мойсей с „Кой ден станахме” ft. Криско и Рафи с „4321”.

В Топ 10 на българските хитове за 2012 година място намират и песните: „Баш майсторска” на Billy Hlapeto & Lexus ft. Dim4ou, „Цяла нощ” на 100 Kila ft. Лора Караджова, “Когато ти трябвам” на Billy Hlapeto ft. Михаела Филева и „Спри” на Богомил.

TOP 10 Еърплей 2012

Позиция Заглавие    Изпълнител

1  Дим Да Ме Няма                            Графа & Бобо Feat. Печенката
2  Ai Se Eu Te Pego                             Michel Telo
3  Whistle                                               Flo Rida
4  Dead Man Walking                          Smiley
5  Somebody That I Used To Know  Gotye
6  И ти не можеш да ме спреш  Дивна, Миро и Криско
7  Call Me Maybe    Carly Rae Jepsen
8  Turn Me On     David Guetta feat. Nicki Minaj
9  Friends     Aura Dione feat. Rock Mafia
10  Breathing     Jason Derulo

TOP 10 BG 2012
   
Позиция Заглавие     Изпълнител

1  Дим Да Ме Няма   Графа & Бобо Feat. Печенката
2  И ти не можеш да ме спреш  Дивна, Миро и Криско  
3  I love my Dj     Deep Zone Project feat. Nadia 
4  Почивни дни     Криско  
5  Кой Ден Станахме    Angel & Moisey Feat. Krisko
6  4321      Рафи 
7  Баш Майсторска    Billy Hlapeto & Lexus Feat. Dim4ou
8  Цяла Нощ     100 Kila feat. Лора Караджова 
9  Когато Ти Трябвам    Billy Hlapeto feat. Mihaela Fileva
10  Спри  


Официалният Топ 100 отразява осъществен 24-часов мониторинг на излъчването на 20 представителни електронни медии – радиостанции и телевизии с национално покритие. Официалната Топ 100 еърплей класация на България за 2012 година беше оповестена от Дружеството за колективно управление на правата на музикалните продуценти и артистите изпълнители – ПРОФОН и New Media Lab, специализирана австралийска фирма, която използва последно поколение технология за мониторинг на адио и телевизионни програми.

Коментирай >