Откриха древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин

Статуетка на делфин, намерена в първата находка на артефакти, изглежда е от майсторите на керамика Авили

Откриха древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин

Снимката е илюстративна/Photo credit: Documentaries Ly/pexels.com

При разкопки в Южна Италия са открити глави на бикове от теракота и статуетка на гръцкия бог Ерос, яздещ делфин, което хвърля нова светлина върху религиозния живот и ритуалите на древния град, съобщи италианското министерство на културата, цитирано от АП.

Това е първата находка на артефакти, идентифицирани от светилище в древногръцкия град Пестум, който датира от V в. пр.н.е. Пестум, известен с трите си масивни храма с дорийски колони, се намира близо до археологическия обект Помпей.

Малкият храм е идентифициран за първи път през 2019 г. покрай стените на древния град, но разкопките са спрени заради пандемията COVID-19, се казва в изявление на италианското министерство на културата.

През първите месеци от възобновяването на работата при разкопките са открити няколко малки теракотени фигурки. Археолозите открили седем бичи глави, намерени около храмов олтар, сякаш поставени там ритуално върху земята.

Статуетка на делфин, намерена в първата находка на артефакти, изглежда е от майсторите на керамика Авили, чието присъствие никога досега не е било документирано в Пестум, се казва в изявлението.

Ограничени разкопки в храмовете започват през 50-те години на миналия век и министерството вярва, че в района могат да бъдат открити още съкровища.

Древните римляни контролират града от около 275 г. пр. н. е., като го преименуват на Пестум от гръцкото „Посейдония“.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Човешките кости „разказват“ историята на света Човешките кости „разказват“ историята на света
Препоръчваме още
За първата любов – свежо и забавно: „Гипс“ от Анна Волц За първата любов – свежо и забавно: „Гипс“ от Анна Волц
Нов женски наръчник в духа на „Бягащата с вълци“ ни помага да намерим „Чувствителната съветничка“ в нас (предложение за четене) Нов женски наръчник в духа на „Бягащата с вълци“ ни помага да намерим „Чувствителната съветничка“ в нас (предложение за четене)
4 бързи и лесни рецепти с варени яйца 4 бързи и лесни рецепти с варени яйца
ТЕСТ: Колко добре контролираш емоциите си? 💭 ТЕСТ: Колко добре контролираш емоциите си? 💭
Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител" Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"
Пет храни, които понижават кръвната захар Пет храни, които понижават кръвната захар
Предложение за четене: „Историята на изгубеното дете“ - блестящ финал на неаполитанската сага на Елена Феранте Предложение за четене: „Историята на изгубеното дете“ - блестящ финал на неаполитанската сага на Елена Феранте
„Най-желаното дете ме докарва до лудост“ в помощ на родителите (предложение за четене) „Най-желаното дете ме докарва до лудост“ в помощ на родителите (предложение за четене)
„Малки жени“ - вълнуващ нов прочит на един от най-обичаните класически романи „Малки жени“ - вълнуващ нов прочит на един от най-обичаните класически романи
Дори любовните трепети на насекомите са засегнати от мръсния въздух Дори любовните трепети на насекомите са засегнати от мръсния въздух
Предложение за четене: „Годишнина от завършването“ от Ламия Бегагич Предложение за четене: „Годишнина от завършването“ от Ламия Бегагич
Какво е да родиш у дома: Разказът на Румър Уилис Какво е да родиш у дома: Разказът на Румър Уилис
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби