Пълен успех след 9 часа и 20 минути: Първата трансплантация на матка във Великобритания

Пациентката е родена с редкия синдром на Майер-Рокитански-Къстър-Хаузер, който се характеризира с неразвитие или липса на матката, независимо от нормално функциониране на яйчниците

23 октомври 2023
Пълен успех след 9 часа и 20 минути: Първата трансплантация на матка във Великобритания

©Natali_Mis from Getty Images via Canva.com

Хирурзи извършиха първата за Великобритания трансплантация на матка на пациентка, донор е станала сестра ѝ, съобщи Пи Ей мидия/ДПА.

Матката е трансплантирана по време на операция, продължила девет часа и двадесет минути в болница Чърчил в Оксфорд. Реципиентката е 34-годишна жена, а донор е 40-годишната ѝ сестра, която има семейство, родила е две деца и е пожелала да дари матката си.

Сложни и дълги операции

Водещи хирурзи на операцията, осъществена в началото на февруари, били проф. Ричард Смит, ръководител клиника в благотворителната организация Womb Transplant UK и консултант по гинекологична хирургия в болница Imperial College Healthcare NHS Trust, и Изабел Кирога, консултант по хирургия в Oxford Transplant Centre, част от болниците на университета Оксфорд. Част от екипа лекари е и българинът Петър Димитров

Пред агенция Прес асосиейшън проф. Смит казва, че операцията е "пълен успех" и че опитът от нея е "забележителен". "Беше невероятно. Това вероятно бе най-стресиращата седмица в кариерата ми на хирург, но също така и невероятно положителна", добавя той. "Донорката и реципиентката са на седмото небе, буквално на седмото небе. Аз съм щастлив, че донорката вече е напълно възстановена след голямата операцията, а реципиентката се справя добре след голямата операция с имуносупресивната терапия и очаква с надежда да има бебе".

Операцията на донорката е продължила осем часа и дванадесет минути.

Изабел Кирога каза, че е развълнувана и че след операцията екипът следял внимателно процесите. През първите две седмици след операцията нервите са на предел, казва тя. "Сега се чувствам изключително горда от това, което постигнахме, и съм изключително щастлива за нея (пациентката)", добавя Кирога.

Тя казва, че пациентката се надява да роди не едно, а две деца. "Матката й функционира перфектно и следим напредъка ѝ постоянно".

Готова да стане майка

Пациентката е родена с редкия синдром на Майер-Рокитански-Къстър-Хаузер, който засяга една на 5000 жени. Той се характеризира с неразвитие или липса на матката, независимо от нормално функциониране на яйчниците. Един от първите симптоми на заболяването е липсата на менструация при момичетата. 

Трансплантираната матка "функционира точно, както трябва" и плановете за ин витро при пациентката, която по-рано е замразила свои яйцеклетки. са готови. Тя ще приема препарати за потискане на имунитета по време на евентуалните си бъдещи бременности. Предвижда се трансплантираният орган да бъде отстранен след пет години.

Източник: Прес асосиейшън, Пи Ей мидия/ДПА, БТА
Коментирай »
Още по темата
Американка, родена с двойна матка, носи бебе във всяка Американка, родена с двойна матка, носи бебе във всяка
Учени се опитват "да излъжат" природата с изкуствена матка Учени се опитват "да излъжат" природата с изкуствена матка
Препоръчваме още
Простичко и бързо! Рецепта за паста с яйца и шунка Простичко и бързо! Рецепта за паста с яйца и шунка
Упражнения за по път Упражнения за по път
Легендарната сага „Ерагон“ продължава с „Първородният“ от Кристофър Паолини (предложение за четене) Легендарната сага „Ерагон“ продължава с „Първородният“ от Кристофър Паолини (предложение за четене)
5 начина да забавиш темпото във връзката си 5 начина да забавиш темпото във връзката си
Мога ли да забременея веднага след края на менструацията? Мога ли да забременея веднага след края на менструацията?
Има ли връзка между размера на обувките и този на мъжкото достойнство? Има ли връзка между размера на обувките и този на мъжкото достойнство?
Четири храни срещу високо кръвно налягане Четири храни срещу високо кръвно налягане
Боровинки и бадеми срещу стрес Боровинки и бадеми срещу стрес
Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете? Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете?
Научно доказано: Програмирани сме да намираме любов след раздяла Научно доказано: Програмирани сме да намираме любов след раздяла
Защо косата ни посивява с възрастта? Защо косата ни посивява с възрастта?
Защо хората нямат опашки? Защо хората нямат опашки?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби