Пълен успех след 9 часа и 20 минути: Първата трансплантация на матка във Великобритания

Пациентката е родена с редкия синдром на Майер-Рокитански-Къстър-Хаузер, който се характеризира с неразвитие или липса на матката, независимо от нормално функциониране на яйчниците

23 октомври 2023

©Natali_Mis from Getty Images via Canva.com

Хирурзи извършиха първата за Великобритания трансплантация на матка на пациентка, донор е станала сестра ѝ, съобщи Пи Ей мидия/ДПА.

Матката е трансплантирана по време на операция, продължила девет часа и двадесет минути в болница Чърчил в Оксфорд. Реципиентката е 34-годишна жена, а донор е 40-годишната ѝ сестра, която има семейство, родила е две деца и е пожелала да дари матката си.

Сложни и дълги операции

Водещи хирурзи на операцията, осъществена в началото на февруари, били проф. Ричард Смит, ръководител клиника в благотворителната организация Womb Transplant UK и консултант по гинекологична хирургия в болница Imperial College Healthcare NHS Trust, и Изабел Кирога, консултант по хирургия в Oxford Transplant Centre, част от болниците на университета Оксфорд. Част от екипа лекари е и българинът Петър Димитров

Пред агенция Прес асосиейшън проф. Смит казва, че операцията е "пълен успех" и че опитът от нея е "забележителен". "Беше невероятно. Това вероятно бе най-стресиращата седмица в кариерата ми на хирург, но също така и невероятно положителна", добавя той. "Донорката и реципиентката са на седмото небе, буквално на седмото небе. Аз съм щастлив, че донорката вече е напълно възстановена след голямата операцията, а реципиентката се справя добре след голямата операция с имуносупресивната терапия и очаква с надежда да има бебе".

Операцията на донорката е продължила осем часа и дванадесет минути.

Изабел Кирога каза, че е развълнувана и че след операцията екипът следял внимателно процесите. През първите две седмици след операцията нервите са на предел, казва тя. "Сега се чувствам изключително горда от това, което постигнахме, и съм изключително щастлива за нея (пациентката)", добавя Кирога.

Тя казва, че пациентката се надява да роди не едно, а две деца. "Матката й функционира перфектно и следим напредъка ѝ постоянно".

Готова да стане майка

Пациентката е родена с редкия синдром на Майер-Рокитански-Къстър-Хаузер, който засяга една на 5000 жени. Той се характеризира с неразвитие или липса на матката, независимо от нормално функциониране на яйчниците. Един от първите симптоми на заболяването е липсата на менструация при момичетата. 

Трансплантираната матка "функционира точно, както трябва" и плановете за ин витро при пациентката, която по-рано е замразила свои яйцеклетки. са готови. Тя ще приема препарати за потискане на имунитета по време на евентуалните си бъдещи бременности. Предвижда се трансплантираният орган да бъде отстранен след пет години.

Източник: Прес асосиейшън, Пи Ей мидия/ДПА, БТА
Коментирай »
Още по темата
Американка, родена с двойна матка, носи бебе във всяка
Учени се опитват "да излъжат" природата с изкуствена матка
Препоръчваме още
Палачинки, баница, гулаш... Къде да хапнем от най-вкусните европейски храни
Плетеница от интриги, секс и убийства във „Всичко свършва в полунощ“ от Хариет Тайс (предложение за четене)
„Любовта на музата“ – вдъхновяваща история за силата на мечтите (предложение за четене)
Нехирургични методи за отслабване: Какво трябва да знаем за стомашния ботокс и стомашния балон
Представителите на тези зодии изневеряват най-много
Учени обявиха обещаващ напредък за диагностика на болестта на Паркинсон
Тайните на Камерън Диас за красиви крака
Защо изневеряваме
Три безопасни флирт реплики
Всичко за грипа: Какви са симптомите, за кого са рисковете и как да се предпазим
10 от най-романтичните филмови целувки в историята
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби