Принц Хари и съпругата му – бившата актриса Меган Маркъл, обявиха, че се отказват от статута си на старши членове на британското кралско семейство.

Двамата възнамеряват да станат финансово независими и да живеят част от годината в Северна Америка.

"След дълги месеци на размисли и обсъждания решихме тази година да направим промяна, да започнем да играем нова, прогресивна роля. Възнамеряваме да се откажем от ролята на „старши“ членове на кралското семейство. Ще работим, за да станем финансово независими, като в същото време ще продължим да подкрепяме Нейно Величество кралицата", пишат Хари и Меган в официалния си профил в Instagram.

„Планираме да балансираме живота си между Северна Америка и Обединеното кралство, като ще продължим да изпълняваме своите задължения към кралицата и Общността на нациите“, обещават Хари и Меган

"Това географско равновесие ще ни позволи да възпитаме сина си да цени кралската традиция, в която е роден, като същевременно осигурим на семейството си нужното пространство за следващата глава от живота ни, която включва учредяване на нова благотворителна организация", пише още в съобщението.

„Ще споделим още подробности около тази вълнуваща промяна, когато настъпи моментът за това. Разбира се, продължаваме да си сътрудничим с Нейно Величество кралица Елизабет Втора, принца на Уелс и херцога на Кеймбридж. Огромно благодаря за подкрепата, която получаваме“ - така завършват съобщението си херцозите на Съсекс Хари и Меган.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че кралското семейство разбира желанието на принц Хари и на неговата съпруга да се дистанцират от кралския двор, но „това е сложен процес, който ще отнеме време“.

Британската преса коментира, че кралица Елизабет Втора и нейното семейство са разочаровани от решението на принц Хари да се оттегли. Според британския вестник „Таймс“ кралицата не е знаела предварително за намеренията на принца и съпругата му.

В. "Дейли телеграф" пък отбелязва, че Хари и Меган са решили да бъдат финансово независими, но няма да се откажат от имението Фрогмор хаус, което струва на британските данъкоплатци 2,4 милиона британски лири.

А таблоидът "Сън" въведе нов термин - Мегзит, игра на думи между Меган и Брекзит.

Коментирай >